1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat jij moet weten over speciaalbier en Den Bosch.

Job Nijhoff - 08 / Feb / 2018

Wat jij moet weten over speciaalbier en Den Bosch.

Speciaalbier en Den Bosch

Behalve dat Hellobier uit Den Bosch komt heeft de stad veel meer te bieden op het gebied van speciaalbier. Daarom vinden wij het tijd om hier eens veel aandacht aan te besteden en hebben we een nieuw pakket samengesteld. Den Bosch is de hoofdstad van Noord-Brabant en al meerdere malen uitgeroepen tot meest gastvrije stad van Nederland. Er is veel variatie in horecagelegenheden en winkels en er worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd. En tijdens carnaval wordt de stad omgetoverd tot Oeteldonk en gehuld in de kleuren rood, wit en geel. Tijdens evenementen en avondjes uit wordt er genoeg bier en speciaalbier gedronken. Maar waar komt het speciaalbier uit Den Bosch nou vandaan en waar moet je zijn om een lekker biertje of speciaalbiertje te drinken.

Brouwerijen in Den Bosch

Brouwerij ’t Kolleke

Stadsbrouwerij 't Kolleke, Kruisstraat. Deze Bossche brouwerij brouwt sinds 1999 zijn bieren in een brouwerij gevestigd aan de Kruisstraat in Den Bosch. Onder de naam ’t Kolleke worden speciaalbieren gebrouwen zoals Oude Jan, Jonge Jan en Ome Jan. De brouwerij brouwt 6 verschillende speciaalbieren die ook op de tap te verkrijgen zijn in het aangesloten cafe Bar le Duc. Behalve de 6 verschillende speciaalbieren in het assortiment brouwt ’t Kolleke ook twee seizoensbieren. Je kan de brouwerij ook bezoeken voor een rondleiding of om er cadeauartikelen te kopen. De Jheronimus en 't Kolleke IPA behoren ook tot de selectie van het Bosch pakket.

Brouwerij Boegbeeld

Brouwerij Boegbeeld zit niet ver van ’t Kolleke vandaan. Deze brouwerij is gevestigd op de bovenste etage van een antiekwinkel. Aan de buitenkant niet direct te zien dat er een brouwerij gevestigd is maar er wordt wel degelijk speciaalbier gebrouwd. He Brouwerij Boegbeeld is vooral bekent van het speciaalbier met de unieke naam Kutbier. Behalve het speciaalbier Kutbier brouwt brouwerij Boegbeeld ook Siberië, Sjeklade Bol en Houdoe en Bedankt. De brouwerij is te bezoeken op het adres: Uilenburg 1. Bij brouwerij Boegbeeld kun je ook zelf direct de speciaalbieren kopen. En bij het bezoekje aan de brouwerij is de kans groot dat je de enthousiaste eigenaresse Janneke tegenkomt die druk aan het brouwen is. Brouwerij Boegbeeld is regelmatig ook te vinden op verschillende speciaalbierfestivals of andere evenementen gerelateerd aan speciaalbier. Kutbier en Houdoe en bedankt behoren ook tot de selectie van het Bosch pakket. 

Brouwerij Markies

Deze unieke brouwerij zit midden in een woonwijk. In een appartementencomplex zelfs. Een kleinschalige brouwerij dat gevestigd is in een voormalig kantoortje van een beheerder van het complex. Brouwerij de Markies brengt hun bieren uit met de naam Ons Vergist …… Er zit een leuke gedachte achter deze naam. Want in het brouwproces van bier zit natuurijk de vergisting van het bier. Maar mocht er ooit eens een speciaalbier mislukken. Dan zeggen ze: “We hebben ons vergist”. Brouwerij de Markies heeft een assortiment van meer dan tien speciaalbieren die ze al op de markt hebben gebracht. Niet alle bieren worden meer gebrouwen in verband met de capaciteit. Op de locatie van brouwerij de Markies kun je ook terecht voor bierproeverijen. Ons Vergist Rood en Ons Vergist Is Stout behoren ook tot de selectie van het Bosch pakket.

Brouwerij D'n Draok

Een brouwerij met twee locaties. Dat was bij brouwerij D'n Draok nodig vanwege het succes van de speciaalbieren. Ooit begonnen in een garage in Den Bosch, nu heeft het een extra locatie in Berlicum. Brouwerij D'n Draok heeft de kleine ketels waar het ooit mee begonnen is nog in gebruik. Alle proefbrouwsels worden nog op de kleine ketels gebrouwen. Oorspronkelijk komen alle Bossche specialbieren van D'n Draok uit deze ketels. Regelmatig komen er limited edtions op de markt die maar bij enkele verkooppunten te verkrijgen zijn. Ook deze bieren komen nog van de kleine ketels in Den Bosch vandaan. Brouwerij D'n Draok gaat graag de uitdaging aan om nieuwe combinaties te bedenken en het is ook mogelijk om je eigen bier in samenwerking te brouwen. De speciaalbieren Gerstewijn is Fijn en Houdoe & Bedankt van D'n Draok behoren tot de selectie van het Bosch pakket. 

Brouwerij Jongens van de Wit

Bij de brouwerij van Jongens van de Wit kun je ook genieten van speciaalbieren die in hetzelfde pand worden gebrouwen. Als je binnenkomt loop je een sfeervolle ruimte waar je kunt genieten van de speciaalbieren die op de bovenverdieping worden gebrouwen. Een grote bar met daarboven verschillende tanks speciaalbier staat centraal in de ruimte. Achterin kun je in de open keuken een kijkje nemen hoe de gerechten van de kaart gemaakt worden. Deze brouwerij is geopend sinds december 2016 en is gevestigd op het Paleiskwartier. Er worden regelmatig gezellige avonden met activiteiten georganiseerd en je kunt je aanmelden voor rondleidingen tussen de brouwketels op de bovenverdieping. Brouwerij Jongens van de Wit heeft in het assortiment onder andere Maagdelijk Blond, Gerrit de Struikrover, Boze Griet en Zwembandje. In totaal heeft de Bossche Stadsbrouwerij 8 verschillende speciaalbieren. Sommige speciaalbieren kun je, door een uniek tapsysteem, ter plekke af laten vullen in petflessen om mee naar huis te nemen. Leuk voor jezelf of als cadeau.

Brouwcafé Bossche Brouwers aan de Vaart

Deze Bossche brouwerij is de jongste van allemaal. Vanaf januari 2018 is Brouwcafe Bossche Brouwers aan de Vaart gevestigd op de tramkade. Ook hier een locatie waar zich beneden een horecagelegenheid bevindt en boven de ketels staan om speciaalbier te brouwen. De passie voor speciaalbier bestaat al langer voor deze ondernemers want als vriendengroep zijn ze ooit in een schuurtje begonnen met brouwen. Het idee van dit proeflokaal van de Bossche Brouwers aan de vaart is om behalve te genieten van unieke speciaalbieren, ook een podium te kunnen bieden aan verschillende bands, stand-up comedians en woordkunstenaars. Op de tramkade worden ook regelmatig evenementen georganiseerd waar Bossche Brouwers aan de Vaart aan deelneemt.

Speciaalbier en horecagelegenheden

Eétcafé het Groote Genoegen

In dit eetcafé kun je al meer dan tien jaar genieten van heerlijke gerechten in combinatie met speciaalbier. Het Groote Genoegen heeft geen wijnsuggesties bij de gerecht maar juist speciaalbiersuggesties. Je kan er a la carte eten, genieten van een Pruuverij met speciaalbieren en gerechten of met een groep terecht. Het Groote Genoegen is gevestigd Achter het Stadhuis 10 en biedt in verschillende ruimtes de mogelijkheid te kunnen genieten van speciaalbier. Je kunt er terecht voor lunch en diner of tussendoor lekker borrelen.

https://www.hellobier.nl/catalog/

Bar Le Duc

Stadsbrouwerij 't Kolleke, Kruisstraat. Dit Bossche café komt al eerder voor in deze blog. Dit café is gekoppeld aan brouwerij ’t Kolleke en je kunt hier terecht voor heerlijke speciaalbieren. Midden in de sfeervolle Uilenburg kun je zowel binnen in  Bar le Duc als buiten op het terras van Bar le Duc speciaalbieren bestellen. Behalve een eigen brouwerij heeft dit café ook een schatkist. Dit is een koeling waarin unieke speciaalbieren staan die je kunt bestellen. Het kan zomaar zijn dat er van een bepaald flesje speciaalbier maar één aanwezig is. Dus wees er snel bij. Bij cafe Bar le Duc kun je ook eten en er zijn verschillende zalen waar je gebruik van kunt maken met groepen.

Speciaalbiercafé ’t Paultje

Café ’t Paultje zit ook gevestigd op de Uilenburg. Een speciaalbiercafé met meer dan 400 speciaalbieren op fles en 11 tapkranen. En of het nog niet genoeg is zijn er ook altijd nog tijdelijke toppers verkrijgbaar in café ’t Paultje. Dit betekent dat er dus altijd wel een speciaalbier is die bij jouw smaken passen. En weet je zelf even geen keuze te maken? Paul of een van de medewerkers weet altijd wel een passend advies te geven. Café ’t Paultje in Den Bosch is niet meer weg te denken en bestaat al meer dan 5 jaar. In het café worden iedere maand wel evenementen georganiseerd waarbij speciaalbier centraal staat.

Thornbridge Den Bosch

Thornbrigde Den Bosch. De Engelse Pub Thornbridge Den Bosch in Den Bosch is gevestigd aan de Koninginnenlaan. Net buiten het centrum in de buurt van het centraal station in Den Bosch. Het unieke aan dit café is dat dit de eerste Thornbridge café is buiten het Verenigd Koninkrijk. Thornbridge Den Bosch is een Engelse Pub waar ze 22 tapkranen hebben waarvan er maar liefst 11 tapkranen gebruikt worden voor Thornbridge bier. Behalve tapkranen zoals we die kennen met druk van koolzuur en een handvat naar je toetrekken heeft Thornbridge in Den Bosch ook bieren die je in het glas moet pompen met een pompsysteem. Naast de speciaalbieren kun je ook genieten van pub food uit de keuken. Ook hier worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij een bijzondere speciaalbier centaal staat.

Tappunt Zuid

Dit speciaalbiercafé in Den Bosch is gevestigd in de Minderbroederstraat en bestaat sinds september 2017. Op deze locatie in hartje Den Bosch hebben ze een unieke combinatie bedacht. Flamkuchen en speciaalbier. Er zijn alleen maar flamkuches uit de keuken te bestellen in twee verschillende maten. De flamkuches zijn wel weer onderverdeeld in hartig en zoet. En wat betreft speciaalbieren hebben ze er meer dan 100 op de fles en hebben ze tien verschillende wisseltaps. De speciaalbieren die op de wisseltaps te verkrijgen zijn kun je lezen op de grote letterbakken die aan de muur zijn bevestigd. Om een ideale combinatie tussen flamkuchen en speciaalbier te creëren hebben ze er smaakprofielen aan gekoppeld. Iedere flamkuchen en ieder speciaalbier heeft een cijfer zodat je kunt zien wat bij elkaar past. In het weekend draait er een dj op plaaten van vinyl en kun je de week relaxed afsluiten onder het genot van een speciaalbier. De keuken is geopend tot 00.00 uur.

De Rode Haen

Een klein speciaalbiercafe gevestigd in de Kerkstraat in Den Bosch. De eigenaar was ooit stamgast van het café op de locatie voordat het de Rode Haen werd maar hij gooide het concept om. Speciaalbier staat in het middelpunt en daarbij wordt er lekkere muziek gedraaid. Dit speciaalbiercafé bestaat sinds augustus 2016 en hier wordt ook lunch en diner geserveerd. Een locatie in hartje Den Bosch waar je van speciaalbieren kunt genieten en zodra je naar buiten loopt zie je rechts direct de Sint Jan.

Stadscafé de Basiliek

Een gezellig bruincafé midden in Den Bosch. Dat is stadscafé de Basiliek waar jong en oud welkom zijn. Zeven dagen in de week geopend om onder andere te kunnen genieten van speciaalbier. Naast het vaste assortiment aan speciaalbieren zijn er ook verschillende wisseltaps waarvan je nieuwe lekkere speciaalbieren kunt proeven. Ook dit café ligt dicht bij de Sint Janskathedraal aan de parade. Breng je een bezoekje aan Den Bosch en drink je graag een speciaalbiertje? Dan is stadscafé de Basiliek een leuke locatie. Ook in dit café worden regelmatig evenementen gehouden voor een gezellig avondje uit.

Speciaalbier en evenementen in Den Bosch

Speciaalbierfestival Den Bosch

Sint Jan Den Bosch, locatie van Nederlands speciaalbierfestival. Jaarlijks vindt in het Den Bosch het Nederlands Speciaalbier Festival plaats. Een populair speciaalbierfestival voor brouwers en liefhebbers van speciaalbier. Brouwers strijden om een plekje op dit festival om dat uit eerdere jaren blijkt dat het evenement al snel na opening van inschrijving gevuld is met speciaalbier brouwerijen. Waar voorheen het evenement zich bevond op de Markt in Den Bosch, vindt het tegenwoordig plaats op de Parade in Den Bosch. Een uniek evenement waar speciaalbierbrouwers en speciaalbier liefhebbers samenkomen.

Gezellige zaken Den Bosch

Een evenement wat minder om speciaalbier draait maar wel super gezellig is, Gezellige zaken. Tijdens dit evenement krijgen horecaondernemers uit Den Bosch de gelegenheid zichzelf te presenteren in een relaxte sfeer. Ook hier is speciaalbier te verkrijgen en het evenement vindt plaats op de Uilenburg in Den Bosch. Een gezellig straatje met café’s zoals M’n Tante, ’t Veulen en Bar le Duc. Bossche café’s waar het speciaalbier ook rijkelijk vloed. In 2018 wordt alweer de 15e editie georganiseerd. 

Bourgondisch Den Bosch

Bourgondisch Den Bosch is een sjiekere variant van Gezellige Zaken. Ook een jaarlijks evenement waar eveneens verschillende restaurateurs de gelegenheid krijgen zichzelf te promoten. Heerlijke gerechten in combinatie met wijn of speciaalbier. Een evenement met een gemoedelijke sfeer, mooie mensen en heerlijke producten. Onder het genot van een speciaalbier kun je genieten van live-artiesten en culinaire hoogstandjes.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »