1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Rookbier

Rookbier

Bier met een rokerig tintje? Een bierstijl met een uitgesproken smaak. Durf jij het aan om een rokerig bier te proeven? Hellobier heeft een gevarieerd aanbod rookbieren en zendt bier rookbieren graag naar je toe.

Getoond 2 van totaal 2 producten

Een stukje geschiedenis over rookbier

Smoked beer, in het Nederlands rookbier heeft een zeer karakteristieke smaak. Dit komt door het gebruik van gerookte mout in plaats van gedroogde mout. Vroeger kwamen rookbieren veel voor en waren ze dus ook vrij algemeen, maar tegenwoordig zijn de gerookte mouten die we voor rookbier gebruiken nagenoeg verdwenen. Eén van de ingrediënten voor bier is gedroogde mout. Het drogen van de mout gebeurt meestal in een eestoven. Hierin wordt de mout op een matig hoge temperatuur gedroogd. Met alle technologie van tegenwoordig is dat goed te regelen en controleren, maar vroeger was dit niet zo eenvoudig als nu. Daarom gingen brouwers op zoek naar alternatieven voor het drogen in een eestoven, en roken was een van die alternatieven. Eeuwenlang was rookbier een algemeen bier. Toen kwam de industriële revolutie die verschillende technologische ontwikkelingen met zich meebracht. Een van deze ontwikkelingen was dat het eersten veel gemakkelijker werd, veel brouwers kozen er dan ook voor om hun mout op deze manier te gaan drogen en hierdoor werd het roken niet meer gebruikt.

Een karakteristieke smaak

In de tijd dat brouwers stopten met het gebruiken van gerookte mout, waren er een paar brouwers in het Duitse stadje Bamburg die wel vasthielden aan de traditie van het roken. En tot op de dag van vandaag worden daar nog steeds rookbieren gebrouwen. Tegenwoordig zijn er steeds meer brouwerijen buiten Bamburg die rookbieren brouwen. De kleur van rookbier is zeer donker. En de smaak doet denken aan gerookte paling of rookworst. Hierdoor vraagt de smaak wel om wat gewenning. Volgens een spreekwoord wat afkomstig is uit Bamburg smaakt pas het derde glas wat je drinkt, de eerste twee zijn vooral een verplichting aan de geschiedenis. Desondanks kent rookbier ook veel liefhebbers, en zeker in combinatie met gerookte gerechten want dan komt de smaak nog beter tot zijn recht.

Rookbier bij Hellobier

Bij Hellobier hebben we een aantal rookbieren in het assortiment, een daarvan is de Muifel Beerskey. Een rijk en krachtig speciaalbier, maar ook een stevig geturfde whiskey. Beerskey dankt zijn whiskeybeleving aan het gebruik van geturfde rookmout tijdens het brouwproces. Deze en veel andere soorten speciaalbier vind je bij Hellobier Neem gerust een kijkje.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »