1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Stout & Porter

Stout & Porter

Bieren met gebrande tonen. Een klassie porter of stout, Pastry Porter of een Imperial Stout? De beste porters en stouts op een rijtje. Hellobier verzendt de mooiste Porters en Stouts naar jou.

De bierstijlen Stout & Porter

Zwarte bieren met beige schuimkraag en gebrande tonen. Stouts en porters zijn er in verschillende varianten en behoort wel tot een uitdagende bierstijl. Hellobier heeft een rijk assortiment aan stout en porters.

Waar komt Porter vandaan?

Porter is ontstaan in Engeland tijdens de start van de Industriële Revolutie. De Engelsen waren op zoek naar een voedzaam bier voor de Engelse havenarbeiders die de hele dag schepen moesten in- en uitladen. Dat voedzaam bier werd een zeer donker bier met geroosterde en gebrande smaaktonen.

Waar komt Stout vandaan?

Stout is vooral bekend als een Ierse bierstijl. Echter is het ook afkomstig uit Londen maar werd het vooral commercieel neergezet in Ierland. Meest bekende merk is toch wel Guinness. Stout is een doorontwikkeling op Porter.

Verwijzing van de naam Porter?

De naam Porter verwijst naar de Engelse havenarbeiders die het bier graag dronken. Zij werden “Porters” genoemd.

Verwijzing van de naam Stout?

Het donkere bier heette eerst Stout Porter. Stout betekend vrij vertaald vanuit het Engels sterk of krachtig. Dit werd later verkort tot alleen stout.

Kenmerken van de Porter

Alcoholpercentage: 4,5% tot 6,5%
EBC: 60 tot 90
IBU: 20 tot 35

Kenmerken van de Stout

Alcoholpercentage: 4 % tot 5%
EBC: 117 tot 124
IBU: 33 tot 48

 

Verschillen tussen Porter en Stout

  • Porter smaakt minder metaalachtig dan een stout en ook het geroostere karakter van een porter is minder dan van een stout. Stout heeft deze smaken door geroosterde gerst, weinig restsuikers en veel hop.
  • Stout heeft minder body dan een porter
  • Stout is wat lager in zijn alcohol

Varianten op Porter en Stout


Irish Dry Stout

Een stout die niet te hoog in alcohol is en eigenlijk de doorontwikkeling op de Porter is

Export Stout

Export Stout een zwaardere variant van de Dry Stout. Speciaal gebrouwen voor de export waarbij de houdbaarheid is verlengd door gebruik van extra hop en het creëren van een hoger alcoholpercentage.

Pastry Stout of Porter

Bij een Pastry Stout of een Pastry Porter is er lactose toegevoegd aan het bier wat het bier een romige smaak geeft.

Imperial Porter of Imperial Stout

Imperial Porter of Imperial Stout geeft aan dat het bier een hoger alcoholpercentage heeft dan verwacht

Baltic Porter

Een ondergistende Porter. In de Baltische Staten waren ze gek op de Porter uit Engeland. Toen zij zelf gingen brouwen moest het door hun koude klimaat wel een ondergistende porter worden. Strakker van smaak, minder bijsmaken van de gist en minder dik mondgevoel.

Foodpairing Stout en Proter bier

Stout en porter zijn twee donkere bieren met een rijk aroma en een geroosterde smaak. Bij het kiezen van foodpairings met stout en porter moet je rekening houden met hun robuuste smaak en textuur.

Hier zijn een paar suggesties voor foodpairings met stout en porter:

  1. Gegrild vlees met groenten: Gegrild vlees past goed bij de rokerige en geroosterde smaken van stout en porter. Combineer het met geroosterde groenten zoals aubergine, courgette, paprika en champignons voor een heerlijke smaakcombinatie.

  2. Chocoladedesserts: De rijke, chocoladeachtige smaak van stout en porter past perfect bij chocoladedesserts. Probeer een chocoladetaart, chocolademousse of chocoladebrownies te serveren om het beste uit deze combinatie te halen.

  3. Kaasplateau: Stout en porter passen goed bij sterke kazen zoals cheddar, blauwe kaas en geitenkaas. Serveer het met crackers, druiven en noten om het een volledige smaakervaring te maken.

  4. Oesters: De ziltige, zee-achtige smaak van oesters gaat goed samen met de geroosterde smaak van stout en porter. Serveer met een scheutje citroen om de smaken te accentueren.

  5. Pindakaas en jelly sandwich: Dit klinkt misschien als een ongewone combinatie, maar het zoute en zoete van een pindakaas en jelly sandwich past goed bij de rijke, rokerige smaak van stout en porter. Probeer het uit voor een heerlijke smaakervaring.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »