
Stout & Porter
Bieren met gebrande tonen. Een klassie porter of stout, Pastry Porter of een Imperial Stout? De beste porters en stouts op een rijtje. Hellobier verzendt de mooiste Porters en Stouts naar jou.
Bieren met gebrande tonen. Een klassie porter of stout, Pastry Porter of een Imperial Stout? De beste porters en stouts op een rijtje. Hellobier verzendt de mooiste Porters en Stouts naar jou.
6,15
6,15
6,15
4,30
3,75
5,10
5,05
6,75
Spaar automatisch voor korting. Iedere €1 is 1 punt, bij 100 punten €5 kassakorting.
6,95
9,15
4,35
11,50
4,65
6,15
4,80
4,80
4,95
0,00
3,65
3,20
6,60
4,80
4,10
8,95
Zwarte bieren met beige schuimkraag en gebrande tonen. Stouts en porters zijn er in verschillende varianten en behoort wel tot een uitdagende bierstijl. Hellobier heeft een rijk assortiment aan stout en porters.
Porter is ontstaan in Engeland tijdens de start van de Industriële Revolutie. De Engelsen waren op zoek naar een voedzaam bier voor de Engelse havenarbeiders die de hele dag schepen moesten in- en uitladen. Dat voedzaam bier werd een zeer donker bier met geroosterde en gebrande smaaktonen.
Stout is vooral bekend als een Ierse bierstijl. Echter is het ook afkomstig uit Londen maar werd het vooral commercieel neergezet in Ierland. Meest bekende merk is toch wel Guinness. Stout is een doorontwikkeling op Porter.
De naam Porter verwijst naar de Engelse havenarbeiders die het bier graag dronken. Zij werden “Porters” genoemd.
Het donkere bier heette eerst Stout Porter. Stout betekend vrij vertaald vanuit het Engels sterk of krachtig. Dit werd later verkort tot alleen stout.
Alcoholpercentage: 4,5% tot 6,5%
EBC: 60 tot 90
IBU: 20 tot 35
Alcoholpercentage: 4 % tot 5%
EBC: 117 tot 124
IBU: 33 tot 48
Een stout die niet te hoog in alcohol is en eigenlijk de doorontwikkeling op de Porter is
Export Stout een zwaardere variant van de Dry Stout. Speciaal gebrouwen voor de export waarbij de houdbaarheid is verlengd door gebruik van extra hop en het creëren van een hoger alcoholpercentage.
Bij een Pastry Stout of een Pastry Porter is er lactose toegevoegd aan het bier wat het bier een romige smaak geeft.
Imperial Porter of Imperial Stout geeft aan dat het bier een hoger alcoholpercentage heeft dan verwacht
Een ondergistende Porter. In de Baltische Staten waren ze gek op de Porter uit Engeland. Toen zij zelf gingen brouwen moest het door hun koude klimaat wel een ondergistende porter worden. Strakker van smaak, minder bijsmaken van de gist en minder dik mondgevoel.