1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wit & Weizen bier kopen

Wit & Weizen bier kopen

Verfrissend bier met stevige schuimkraag en dorstlessend. Een weizen met tonen van banaan of een witbier met citrustonen. In deze categorie uiteenlopende witbieren en weizens. Hellobier verzendt jou de lekkerste witbieren en weizens.

De bierstijlen Wit & Weizen

Verfrissende bieren met citrustonen en een fijne schuimkraag. Witbier en weizen zijn voornamelijk zomerse bieren waar je heerlijk van kunt genieten in de zon. Hellobier heeft een ruim assortiment aan witbier en weizen.

Waar komt Witbier vandaan?

Witbier is van oorsprong een Belgische bierstijl. Biertype was in de 20e eeuw bijna uitgestorven totdat Hoegaarden er opnieuw leven in blies. Een verfrissend bier met ongemoute tarwe en vaak extra ingrediënten zoals sinaasappelschil en korianderzaad.

Waar komt Weizen vandaan?

Weizen is van oorsprong een Duitse bierstijl. Een tarwemoutbier afkomstig uit Beieren. Het brouwen van bier was alleen weggelegd voor de vorst die zo controle kon houden over de verdeling van onder andere tarwe naar bier en brood. Het bier diende ook volgens het Reinheitsgebot gebrouwen te worden wat betekent dat er niet meer gebruikt mag worden dan alleen de ingrediënten: Gerste- en tarwemout, hop, water en gist.


Hoewel het Reinheitsgebot niet meer van kracht is worden de meeste weizen nog wel gebrouwen volgens deze wet.

Verwijzing van de naam Witbier?

Witbier lijkt te verwijzen naar de kleur van het bier. Een witbier met citrustonen in de smaak en een witte schuimkraag. Helemaal een waterdichte theorie over de naam van het bier is er niet te vinden. Echter is een aannemlijke theorie dat het een verbastering van het ingrediënt weit is. Witbier noemde men in verleiden ook wel Weitbier. In het Oudnederlands beteknt Weit tarwe.  

Verwijzing van de naam Weizen?

Hoewel men denkt dat ook bij Weizen de naam Weizen naar de kleur verwijst ligt dat ook bij deze bierstijl anders. Weizen betekent in het Duits namelijk tarwe.

Kenmerken van Witbier

Alcoholpercentage: 4,3% tot 5,3%
EBC: 5 tot 8
IBU: 9 tot 16

Kenmerken van Weizen

Alcoholpercentage: 5% tot 5,6%
EBC: 6 tot 22
IBU: 10 tot 15

Verschillen tussen Witbier en Weizen

  • Land van herkomst: Witbier uit België, Weisse uit Duitsland
  • Gebruik van tarwe: Witbier met ongemoute tarwe, Weisse met tarwemout
  • Kleur: Weisse is over het algemeen wat donkerder dan witber

Foodpairing Witbier en Weizen

Foodpairing Witbier en Weizenbier

Witbier en Weizen bier zijn beide lichte, verfrissende bieren die vaak worden geassocieerd met smaken van citrus, kruiden en tarwe. Hier zijn enkele suggesties voor voedselpairing:

  1. Zeevruchten: Witbier en Weizen bier werken goed met zeevruchten, zoals oesters, mosselen, en garnalen. De lichte en verfrissende smaak van het bier gaat goed samen met de zachte en zilte smaken van de zeevruchten.
  2. Salades: Combineer je Witbier of Weizen bier met een frisse salade, zoals een Caesar salade of een salade met geitenkaas en walnoten. De lichte smaak van het bier contrasteert mooi met de knapperige groenten en de romige kaas.
  3. Aziatische gerechten: Witbier en Weizen bier werken ook goed met Aziatische gerechten, zoals sushi, Thais eten en loempia's. De kruidige en citrusachtige smaken van het bier vullen de exotische smaken van het gerecht aan.
  4. Witte kazen: Combineer je Witbier of Weizen bier met een lichte, romige kaas, zoals mozzarella, feta of geitenkaas. De frisse en lichte smaak van het bier gaat goed samen met de zachte en romige smaken van de kaas.
  5. Witte vis: Witbier en Weizen bier werken goed met witte vis, zoals kabeljauw, schol en tong. De lichte en verfrissende smaak van het bier contrasteert mooi met de delicate smaak van de vis.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »