1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Je bier liggend of staand bewaren?

Job - 25 / Oct / 2023

Je bier liggend of staand bewaren?

In deze blog van Hellobier wordt besproken of je bier staand of liggend moet bewaren. De bewaarmethode is belangrijk om de smaak en kwaliteit van het bier te behouden. Hoewel sommigen denken dat bier rechtop moet staan, wordt over het algemeen aanbevolen om bier liggend te bewaren, vooral voor flessen met een natuurlijke kurk. Temperatuur en licht spelen ook een rol, en het vermijden van schudden is essentieel. Hellobier deelt graag hun passie voor bier en biedt een selectie van speciaalbieren om van te genieten. Proost op geweldige bierervaringen!

Je bier liggend of staand bewaren?

Staand of Liggend? Wat Is het Beste voor Jouw Bier?

Bij Hellobier begrijpen we dat bierliefhebbers graag hun favoriete bieren verzamelen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe je bier het best kunt bewaren? Er is altijd discussie over de vraag of bierflessen rechtop of liggend bewaard moeten worden. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je handige tips om je biercollectie in topconditie te houden.

Waarom is de Bewaarmethode Belangrijk?

Het goed bewaren van bier is van groot belang om de smaak en kwaliteit te behouden. Dingen zoals licht, temperatuur en vochtigheid kunnen invloed hebben op hoe je bier smaakt. De manier waarop je je bier bewaart, speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van deze invloeden en het verlengen van de houdbaarheid van je bier.

Rechtop Bewaren: Het Misverstand

Een veelvoorkomend misverstand is dat je bierflessen altijd rechtop moet bewaren. Het idee hierachter is dat de kurk of kroonkurk van het bier beter luchtdicht blijft als de fles rechtop staat. Dit kan waar zijn voor flessen met kurken, zoals sommige speciale bieren, maar is meestal niet zo belangrijk voor de meeste gangbare bieren. Als je een fles hebt met een kroonkurk is het beter om hem staand te bewaren voordat die gaat roesten

Liggend Bewaren: Wat Werkt Beter

In de praktijk is liggend bewaren vaak beter voor de meeste bieren. Dit komt doordat het contact tussen de vloeistof en de lucht in de fles kleiner is als de fles ligt. Dit helpt om oxidatie te verminderen, wat de smaak van het bier kan aantasten. Vooral als je bieren hebt met een natuurlijke kurk, is het slim om ze liggend te bewaren om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Als je een fles hebt met een normalen kurk is het beter om hem liggend tehouden zodat die zijn smaken behoud en de kurk niet uitdroogt. 

De Rol van Temperatuur en Licht

Naast de bewaarmethode is de temperatuur een andere belangrijke factor. Het is aan te raden om je bier op een constante temperatuur te bewaren, het liefst tussen de 10-15 °C. Grote temperatuurschommelingen kunnen zorgen voor smaakveranderingen en zelfs bederf van je bier.

Licht is ook van belang. Ultraviolette straling in zonlicht kan de hop in bier afbreken, wat kan leiden tot die bekende 'biersmaak'. Bewaar je bier op een donkere plek of in een donkere fles om dit te voorkomen.

Vermijd Schudden

Het is belangrijk om je bier zo min mogelijk te schudden of te verplaatsen nadat het eenmaal is opgeslagen. Schudden kan de deeltjes in het bier verstoren en daarmee de smaak aantasten. Als je bier liggend bewaart, zorg er dan voor dat je het voorzichtig uit de opslagplaats haalt.

Conclusie

Het goed bewaren van bier is een kunst op zich. Voor de meeste bieren is liggend bewaren vaak de beste optie, omdat dit oxidatie vermindert. Maar onthoud ook dat temperatuur en licht belangrijk zijn. Door je bieren goed te bewaren, zorg je ervoor dat ze in optimale staat blijven en klaar zijn om van te genieten wanneer je maar wilt.

Bij Hellobier delen we je passie voor bier en delen we graag onze kennis en liefde voor bier met jou. Als je op zoek bent naar nieuwe bieren om aan je collectie toe te voegen, nodigen we je van harte uit om onze winkel te bezoeken in Veghel, Noordkade. We hebben een ruime selectie speciaalbieren van over de hele wereld, zorgvuldig gekozen om je smaakpapillen te prikkelen. Laten we proosten op geweldige bierervaringen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »