Thuis bierproeverij
Bierproeverij voor de fijnproevers thuis,
Leuk dat je gaat beginnen aan een bierproeverij. Het is gebruikelijk dat een bierproeverij wordt opgebouwd aan de hand van het alcoholpercentage. Je begint daardoor met een laag alcohoisch bier en eindigt vervolgens met een wat hoger alcoholisch bier. Laat je verrassen door de verschillende bierstijlen gemaakt van 4 basisingrediënten water, mout, hop en gist met zo nu en dan een extra toevoeging.
Veel Plezier!
De theorie achter een aantal bierglazen
Blanche de Namur
Herkomst: Yvoir, België
Citruskleurig Witbier met stevige schuimkraag en een alcoholpercentage van 4,5%. Romige smaak met citrustonen en door zijn laag alcoholpercentage een ideale dorstlesser op zonnige dagen. De afdronk is volmondig en eveneens fris. Blanche de Namur is afkomstig van brouwerij du Blocq uit België
Witbier is een frisse bierstijl die extra populair is in de zomermaanden. Maar op andere momenten van het jaar is het ook een ideale starter van een bierproeverij. Verfrissend en het koolzuurgehalte maakt je mond schoon voor de volgende bieren. Het advies is om een bierproeverij niet te zwaar te beginnen. En met een alcoholpercentage van 4,5% is dit een relatief laag alcoholisch bier.
Men verward witbier nog wel eens met weizen. De bierstijlen lijken ook veel op elkaar maar er zijn zeker een aantal verschillen. Die leggen we uit in onderstaande video.
Wat is het verschil tussen een witbier en weizen?
Alcoholpercentage: 4,5%
Advies serveertemperatuur: 5 à 6 graden.
Saison de Dotignies
Herkomst: Mouscron, België
Troebel okergeel Saison met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 5,5%. Bruisend in de mond, fijn bittertje in de smaak en een frisse en droge afdronk. De geur is bloemig en droog.
De bierstijl Saison en Farmhouse Ale zijn dezelfde bierstijlen. Deze Saison is afkomstig van brouwerij De Ranke. De brouwerij is vernoemd naar, volgens hen, belangrijkste ingrediënt, Hop. Omdat hop aan ranke groeit heten zij dus brouwerij de Ranke. Zij brouwen ook nog op de traditionele manier met echte hopbellen en geen geperste hoppellets.
Wat is Saison?
Wat is de ideale drinktemperatuur voor bier?
Alcoholpercentage: 5,5%
Advies serveertemperatuur: 5 à 6 graden.
Pina Colada Fruity Sour
Herkomst: Oss, Nederland
Fris zurig bier met fruitige toetsen. Een bierstijl dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Een fruity sour wordt gemaakt van een lichtzurig bier, vaak gemaakt met melkzuurbacterie gecombineerd met fruit. In dit geval zijn de smaken ananas en coco's toegevoegd om een echte pina colada te creëren.
Deze Fruity Sour is een samenwerking tussen de brouwerijen Muifel uit Oss en Oersoep uit Nijmegen.
Dit bier zit in blik. Iets wat je steeds vaker ziet. Waarom bier in blik goed is leggen we hieronder uit.
Bier in Blik
Alcoholpercentage: 6,2%
Advies serveertemperatuur: 5 à 6 graden.
Halderbergs Tripel
Herkomst: Hoeven, Nederland
Koperkleurige Tripel met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 8,5%. Vol ronde smaak met kruidige tonen gevolgd door een zachte lichtzoete afdronk. Deze Tripel is afkomstig van brouwerij Meuleneind uit Hoeven.
Brouwerij het Meuleneind is een familiebrouwerij met een breed assortiment aan speciaalbieren. Behalve de klassieke bierstijlen blond, dubbel en tripel brouwen ze ook themabieren zoals Papa's Tripel, Kampioensbier van PSV en Sinterklaas bier.
Theorie achter dubbel, tripel en quadrupel
Alcoholpercentage: 8,5%
Advies serveertemperatuur: 7 à 8 graden.
Zuster Agatha
Herkomst: Oss, Nederland
Kastanjebruine Quadrupel met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 10%. Zacht en rijk van smaak met lichte koffietonen in combinatie met de smaak van rood fruit en karamel. Zuster Agatha is afkomstig van Muifel brouwerij uit Oss.
Zuster Agatha is afkomstig van Muifel brouwerij uit Oss. Een brouwerij dat inmiddels al aardig wat jaren meedraait en mooie bieren brouwt als vast assortiment en daarnaast een aantal specials uitbrengt.
Zuster Agatha is uitgeroepen tot allerlekkerste bier van Brabant. Op het etiket staat lekkerste bier van Brabant omdat ze in 2015 zijn uitgeroepen tot Lekkerste bier van Brabant. Maar na 10 edities van Brabants Lekkerste bier hebben ze de 10 finalisten nog eens geproefd en daarbij werd Zuster Agatha als Allerlekkerste uitgeroepen.
Hoe komt bier aan zijn kleur?
Alcoholpercentage: 8,5%
Advies serveertemperatuur: 8 à 9 graden.
Bedankt voor jullie deelname aan een bierproeverij van Hellobier