1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat is de juiste drinktemperatuur van speciaalbier?

Job Nijhoff - 12 / Mar / 2018

Wat is de juiste drinktemperatuur van speciaalbier?

Speciaalbier krijg je in de kroeg, het café of restaurant vaak uit de tap of uit de koelkast. Omdat deze koelingen niet warmer dan 7 graden mogen zijn krijg je dus altijd een gekoeld speciaalbier. Heerlijk. Daar kunnen we echt van genieten. Een koud speciaalbier in gezelschap van je familie, vrienden, kennissen of collega's. Iedereen kijkt zo nu en dan uit naar een koud bier of speciaalbier. Want een lauw biertje, nee daar zit niemand op te wachten! Maar bij welke temperatuur komt de smaak van het biertje nou het beste tot zijn recht? Moet je de bieren uit het speciaalbierpakket van Hellobier koud zetten of niet? De juiste drink temperatuur verschilt natuurlijk per biertje. Behalve de bierstijl is ook de gisting bepalend welke drinktemperatuur bij het bier hoort. Ondergistende bieren drink je bij een lager temperatuur dan een bovengistend bier. 

Ondergistend bier

Een ondergistend bier zal je eerder rond de 3 a 7 graden Celsius drinken en een bovengistend bier vanaf de 6 graden Celsius. Maar wat is nu een ondergistend bier? Ondergistend wordt ook wel lage gisting genoemd. Bij een lage gisting vindt het gistingsproces plaats bij een lage temperatuur, dat zal zijn tussen de 4 en 15 graden Celsius. Het voordeel van ondergisting is dat de brouwer meer controle heeft over het brouwproces dan bij een bovengisting.

Bovengistend bier

Zoals je al verwacht wordt bovengistend ook wel hoge gisting genoemd. Bij een hoge gisting vindt het gistingsproces plaats bij een hoge temperatuur, dat zal zijn tussen de 15 a 25 graden. Tijdens dit proces blijft het gist op de brouwsel drijven, vandaar ook de naam bovengistend. 

Bieren met hoog alcoholpercentage

Maar dan hebben we het nog niet gehad over de echte zwaardere bieren zoals bijvoorbeeld een quadrupel of een gerstewijn. Deze bieren komen het best tot hun recht rond de 13 a 14 graden Celsius. Eigenlijk komt het er op neer hoe hoger het alcoholpercentage hoe ‘’warmer’’ je het bier kan drinken. Deze speciaalbieren verzenden wij ook regelmatig in onze proefboxen of bierabonnementen.

Overzicht drinktemperaturen van speciaalbier

Nu hebben we voor jullie hieronder een aantal bierstijlen met adviestemperaturen vermeld.

  • Pilsener 3 en 8 graden Celsius
  • Witbier 3 en 5 graden Celsius
  • Blond 4 en 7 graden Celsius
  • Dubbel 6 en 10 graden Celsius
  • Tripel 6 en 10 graden Celsius
  • India Pale Ale 8 en 13 graden Celsius
  • Porter 8 en 13 graden Celsius

Advies van Hellobier

Wil je dus echt genieten van een speciaalbier en de smaak helemaal tot zijn recht laten komen. Houd dan het alcoholpercentage op het flesje aan en aan de hand daarvan kun je zien wat het adviestemperatuur is om te drinken. Bijvoorbeeld wordt de alcoholpercentage aangegeven met 7% procent , drink dan dat biertje tussen de 7 a 8 graden. Om het voor jullie makkelijk te maken voegen wij in onze pakketten kaartjes toe met beschrijvingen van de bieren, de brouwerijen maar ook geven wij hierop het adviestemperatuur aan."

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »