1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Alcoholvrij & Alcoholarm

Alcoholvrij & Alcoholarm

Verstandig bierdrinken met bieren zonder alcohol. En deze biercategorie een overzicht van speciaalbieren met een alcoholpercentage tot 0,5% alcohol. Veel alcoholarme bierstijlen zijn vertegenwoordigd. Dus wordt het een alcoholarm witbier, dubbel of ipa?

De biercategorie Alcoholvrij & Alcoholarm

Alcoholarm is er in vele smaken. Waar voorheen alleen Pils in alcoholarm variant op de markt werd gebracht worden nu ook andere bierstijlen steeds vaker alcoholarm geproduceerd. De kwaliteit van Alcoholarm of Alcoholvrij bier wordt ook steeds beter. Hellobier heeft een rijk assortiment aan alcoholarme en alcoholvrije bieren.

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Er zijn 4 manieren waarop een alcoholarm of alcoholvrij bier wordt gemaakt.

#1 Filteren

Eén van de manieren om alcoholvrij bier te maken is door het bier met alcohol te filteren. Dit is een erg duur proces waardoor alleen de grote merken deze methode kunnen toepassen. Door miljoenen liters door een machine te filteren ontstaat er een alcoholvrije variant van bier. Voorbeelden van een biermerk dat op deze manier alcoholvrij bier maakt is Brugse Sportzot van brouwerij de Halve maan uit Brugge.

#2 Speciale Gist

Een andere manier om alcoholvrij bier te produceren is het gebruiken van speciale gist. Bij het standaard brouwproces zet gist suikers om in koolzuur en alcohol. Er bestaan meerdere soorten gist om bieren te onderscheiden in smaak, maar er is dus ook een speciale gist die alleen koolzuur produceert. Deze gist kan ook suikers omzetten naar alcohol maar op het moment dat de gistcel dat van plan is breekt de brouwer het gistproces af. De meeste alcoholvrije bieren worden op deze manier gemaakt. Voorbeelden van biermerken met alcoholvrije bieren die met speciale gist zijn gemaakt zijn Van de Streek Non Alcohol Playground IPA, Bavaria 0,0% en Grolsch 0,0%.

#3 Destilleren

Alcoholvrij bier ontstaat ook doordat bier met alcohol gedestilleerd wordt in een vacuüm. Destillatie zorgt ervoor dat alcohol ontrokken wordt uit het bier met alcohol. Hierbij verliest het bier ook diverse aroma's die op een later moment weer worden toegevoegd. Bij vacuümdestillatie ontstaat er in een afgesloten ruimte boven de vloeistof een lagere druk tot onder de atmosferische druk. Hierdoor kan er met minder energie gedestilleerd worden. Voorbeelden van biermerken die door middel van destilleren alcoholvrije bieren produceren zijn Heineken 0,0%, Hertog Jan 0,0% en Leffe 0,0%. 

#4 Mengen

De meest bijzondere manier van het maken van alcoholvrij bier is mengen. Hierbij worden er verschillende ingrediënten met elkaar vermengd om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van alcoholvrij bier. Een voorbeeld van dit bier is Braxxz Porter."

Waarom is IPA een populaire bierstijl onder de alcoholarme bierstijlen?

Zodra men het alcohol weghaalt uit een bier dan verandert het bier ook sterk van smaak. Soms wordt het alcoholarme bier dan te zoet. Bij IPA is bitter een kenmerkende smaak van de bierstijl. Door er meer hop aan toe te voegen maskeert de bittere toon het wegvallen van de smaak van alcohol.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »