1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Kip gehaktballen in een kruidige, Belgische biersaus

Job Nijhoff - 15 / Sep / 2016

Kip gehaktballen in een kruidige, Belgische biersaus

Nu we steeds minder om de koude maanden heen kunnen, de eerste kachels weer aan gaan en ik het liefst de hele dag stamppot en soep eet, is het ook weer tijd voor een goede gehaktbal. Nou heb ik één vriendin die echt een ster is in het maken van gehaktballen, maar ik moet zeggen dat ik over deze jongens ook best tevreden ben. Mijn kip gehaktballen met kruidige, Belgische biersaus.

Om deze gehaktballen te maken, heb ik een saus gemaakt met de Bush Amber. Dit biertje had ik toevallig al een keer eerder op in België en het is best een heftig biertje (12%). Daarom leek dit biertje me zeer geschikt om te verwerken in een lekkere saus. Het was de bedoeling om de gehaktballen in te vriezen, maar ze zijn al op! Ik heb ze ’s avonds lekker bij een restje bietenstamppot gegeten. De rest heb ik met brood gegeten op mijn werk. Heel slecht, maar echt de moeite waard.

Wat heb je nodig voor 4 personen (acht gehaktballen)?

Hellobier Kipgehaktballen

Gehaktballen van kip

– 2 witte boterhammen (zonder korstjes)
– 100 ml ongezoete sojamelk
– 500 gr kipgehakt
– 2 sjalotjes, fijngesneden
– 2 sjalotjes, in ringen
– 1 el verse tijmblaadjes
– 1/2 tl nootmuskaat
– 70 gr roomboter
– 2 geperste teentjes knoflook
– 1 el bloem
– 1 el appelstroop
– 330 ml donker bier, bijvoorbeeld Bush Amber, 12%
– zout en peper
– verse peterselie

Week de witte boterhammen (zonder korstjes) ongeveer 5 minuten in de melk. Knijp de boterhammen goed uit en meng ze samen met de gehakte sjalotjes, tijm, nootmuskaat en het gehakt. Breng het gehaktmengsel op smaak met wat zout en peper. Verdeel het gehakt in 8 gelijke delen en draai er gehaktballen van.
Verhit 1/3 van de boter in een braadpan en bak de kip gehaktballen rondom goudbruin.

Smelt ondertussen in een kleine pan de rest van de boter en bak de ringen sjalot en de knoflook, tot de uien glazig zijn. Voeg 1 el bloem toe en bak deze 1 minuut mee. Roer het mengsel goed en schenk al roerend het bier erbij. Breng op smaak met zout en peper en voeg de appelstroop toe.

Breng de saus aan de kook en laat hem iets indikken. Schenk de verdikte saus over de gehaktballen en laat de kip gehaktballen nog even lekker sudderen met de deksel op de pan. Vergeet niet om af en toe de gehaktballen even om te keren. Na een half uur direct serveren.

Garneer met wat vers gehakte peterselie.

Liefs,
#Kuukskes

Eerder gepubliceerd op: http://www.kuukskes.nl/category/recepten/hellobier/

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »