1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
IPA speciaalbieren uit binnen en buitenland

IPA speciaalbieren uit binnen en buitenland

In deze biercategorie de bierstijl India Pale Ale. Een bierstijl met een hoop variaties op het bier. Ga jij voor een klassieke IPA, een NEIPA, DIPA, TIPA of Black IPA? Hellobier verzendt de beste IPA's naar jou.

IPA bierstijl (India Pale Ale)

IPA bier (India Pale Ale bier) is een bierstijl met een hoger bittergehalte dan andere bierstijlen. Tegenwoordig een bierstijl met zoveel varianten dat ervoor zorgt dat er altijd wel een IPA in de smaak valt. Hellobier heeft een rijk assortiment aan IPA’s uit binnen en buitenland.

Waar komt IPA vandaan?

Engelse IPA

Van oorsprong is India Pale Ale een Engelse bierstijl. In de tijd dat India een kolonie was van Engeland wilden de Engelsen de soldaten in India voorzien van bier met bier dat werd gebrouwen in Engeland. Echter was de boottocht te lang voor dat bier waardoor het bier niet meer te drinken was. Door toevoeging van hop was het bier nog wel drinkbaar. Een bijeffect was dat het bier meer bitter werd door de hop.

India Pale Ale USA

In de USA is de bierstijl ook enorm populair. Veel Nederlanders drinken graag een Amerikaanse IPA. De populariteit van de IPA USA ontstond door de Canadees Bert Grant van Yakima Brewing. Hij besloot in 1981 een IPA te dry-hoppen met Amerikaans hop variëteiten en zorgden zo voor een ware India Pale Ale Revolutie

Verwijzing van de naam India Pale Ale?

De naam India Pale Ale verwijst dus naar land van bestemming waar het bier voor bedoeld is. Het bier werd oorspronkelijk verscheept van Engeland naar India voor de Engelse soldaten in India.

Kenmerken van de India Pale Ale

Alcoholpercentage: 5,6% tot 7,5%
EBC: 15 tot 35
IBU: 40 tot 70

Varianten op India Pale Ale

Session IPA

Een IPA met een lager alcohol gehalte dan gebruikelijk. Vaak tussen de 3,5% en 5% alcohol.

New England India Pale Ale afgekort NEIPA

Een New England IPA is een IPA dat twee keer is gedryhopt. Eén keer tijdens de hoofdvergisting en één keer na de hoofdvergisting. Dit zorgt voor een wazig bier met een romig karakter. Ontstaan in de Amerikaanse plaats Vermont regio New-England. Dit verklaart meteen de naam van New England IPA of NEIPA. Andere termen die je wel eens op een etiket ziet terugkomen:

  • Hazy IPA
  • Vermont Pale Ale 

Double India Pale Ale afgekort DIPA

Bij een Double IPA is er een dubbele hoeveelheid gebruikt van mout en hop. Dit zorgt onder andere voor een hoger alcoholgehalte dan de klassieke IPA variant. Vaak heeft een Double IPA een alcoholpercentage rond de 8% alcohol.

Triple India Pale Ale afgekort TIPA

Bij een Triple IPA is er drie keer zoveel mout en hop gebruikt. De verhoging van hoeveelheid mout en hop zorgt onder andere voor een hoger alcoholgehalte dan de klassieke IPA of de double IPA. Een Triple IPA heeft een alcoholpercentage rond de 10% alcohol.

Quadrupel India Pale Ale afgekort QIPA

Bij de Quadrupel IPA is er vier keer zoveel mout en hop gebruikt ten opzichte van de klassieke IPA. Dit zorgt onder andere voor een zeer sterke IPA variant tot wel 12% alcohol.

Imperial IPA

Een Imperial IPA heeft een hoger alcoholpercentage van een klassieke IPA. Vaak is de Imperial IPA te vergelijken met een Double IPA. Het alcoholpercentage van een Imperial IPA is vaak rond de 8%.

Black India Pale Ale afgekort BIPA

Een Black IPA verwijst naar de kleur van de IPA. Door het gebruik van een donkere mout wordt de IPA ook donker. Dit zorgt voor een IPA met branderige tonen van onder andere koffie, drop en laurier.

Overige IPA termen

Dry-hopping

Dry-hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog een keer hop wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer aroma’s in het bier. Bij dry-hopping komt er niet zozeer meer bittersmaak vrij.  

DDH, double dry hopt

Double Dry hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog twee keer hop wordt toegevoegd. Dit maakt de India Pale Ale nog zachter en geeft meer aroma’s.

TDH, Triple Dry hopt

Double Dry hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog drie keer hop wordt toegevoegd. Dit maakt de India Pale Ale nog zachter een geeft meer aroma’s.

Foodpairing IPA bier

IPA (India Pale Ale) is een populair bier dat bekend staat om zijn intense hoppige smaak en aroma. Hier zijn enkele gedetailleerde suggesties voor het combineren van eten en drinken met IPA-bier:

  1. Pittige gerechten: De hoppige smaak van IPA gaat goed samen met pittige gerechten zoals pittige kip, curry's en Mexicaanse gerechten. De hoppige bitterheid helpt om de hitte van het gerecht te compenseren.

  2. Vette gerechten: IPA gaat goed samen met vettige gerechten zoals hamburgers, vette visgerechten en frietjes. De bitterheid helpt om het vet te compenseren en de smaak van het bier wordt erdoor versterkt.

  3. Pikante kazen: IPA past goed bij pittige kazen zoals blauwe kaas, geitenkaas en extra belegen kaas. De hoppige bitterheid helpt om de pittige smaak van de kaas te compenseren en versterkt de smaak van het bier.

  4. Gegrild vlees: IPA past goed bij gegrild vlees zoals steak, kip en varkensvlees. De hoppige smaak van het bier gaat goed samen met de rokerige smaak van het gegrilde vlees.

  5. Visgerechten: IPA past goed bij visgerechten zoals gegrilde zalm en schaaldieren. De hoppige bitterheid helpt om de visachtige smaak van het gerecht te compenseren en versterkt de smaak van het bier.

Over het algemeen is IPA een goed bier om te combineren met gerechten met een sterke smaak en aroma. Het gaat vooral goed samen met gerechten die pittig, vettig of rokerig zijn. Het is altijd een goed idee om te experimenteren met verschillende combinaties om te ontdekken wat het beste bij jouw smaak past.

IPA bier online bestellen

Tegenwoordig wordt van alles online besteld. En ook bier koop je ook gewoon online. Er zijn namelijk nogal wat voordelen. Helemaal als je het vergelijkt met de supermarkt. Die hebben vaak een erg beperkt aanbod. En ook bij slijterijen ben je afhankelijk van wat er toevallig op de plank ligt. Voor de meest exclusieve bieren met je bij echte speciaalzaken zijn, of natuurlijk gewoon online. Bij Hellobier bestel je bijvoorbeeld de lekkerste IPA's. Dat zijn heerlijke, frisse biertjes die weer helemaal anders smaken dan pils. IPA staat voor Indian Pale Ale. Sommige bierliefhebbers willen vrijwel niks anders drinken. Als je de smaak eenmaal ontdekt hebt, dan wil je mogelijk niks anders meer drinken.

Meerdere soorten IPA

Een van de leuke dingen aan IPA is dat er zo veel soorten zijn. Zelfs als je jezelf tot het drinken van IPA zou beperken, dan heb je waarschijnlijk geen tijd genoeg om alle smaken te proberen. Indian Pale Ale is het standaard bier in sommige delen van de wereld. Het heeft een erg toegankelijke smaak. Bovendien is het lang niet zo zwaar als veel van de andere speciaalbieren. Voor veel verschillende soorten IPA craft beer moet je bij Hellobier zijn. Online IPA bier bestellen is hier een fluitje van een cent. Daarbovenop kun je profiteren van het enorme aanbod.

Een aantal voorbeelden van IPA biertjes

Indian Pale Ale is niet meer weg te denken uit het standaard bieraanbod. Daarbovenop heb je een heel aantal verschillende varianten. Je kunt je bijvoorbeeld laten verrassen door de complexe smaken van IPA triple. NEIPA, oftewel New England Indian Pale Ale, smaakt weer heel anders. Er zijn ook een heel aantal non alcoholic IPA's. Voor een echt robuuste smaaksensatie kun je kiezen voor een Black IPA, Brut IPA of zelfs een Black Double IPA.

NEIPA

NEIPA is een bier dat je geprobeerd moet hebben

Aan biersoorten is er geen gebrek. Juist daarom is het proeven en proberen van verschillende bieren zo'n leuke bezigheid. Binnen elke biersoort zijn er weer ongelooflijk veel variaties. Want een hele hoop ambachtelijke bierbrouwers maakt meer dan één soort bier. De smaak van verschillende bieren kan onderling sterk verschillen. Niet alleen tussen biersoorten, maar ook tussen exemplaren die in principe hetzelfde soort zijn. IPA is inmiddels helemaal ingeburgerd. Wereldwijd wordt het veel gedronken. Zoals je misschien wel weet staat IPA voor Indian Pale Ale. NEIPA is daar een variatie op. Het staat voor New Engeland Indian Pale Ale. Want natuurlijk een merkwaardige naam is en behoorlijk verwarrend. Dit bier komt uit de Verenigde Staten. En wellicht is de naam zo vreemd omdat ze daar niet op de hoogte zijn van waar de afkorting IPA voor staat. Of mogelijk weten ze niet dat India een land is. Hoe dan ook, het is een lekker biertje met een karakteristieke smaak.

De eigenschappen van NEIPA

NEIPA is een soort troebele IPA. Het heeft een relatief laag alcoholpercentage. Verder zijn er niet heel veel regels voor het maken van een IPA. Er kan dus van alles aan het bier worden toegevoegd. Dit zijn vaak frisse kruiden. Het bier is pas een aantal jaren in Europa bekend aan het worden. Je kunt het dus nog lang niet overal vinden.

Bestel NEIPA bij Hellobier

New Engeland India Pale Ale kopen doe je natuurlijk gewoon bij Hellobier. Hier vind je de lekkerste biertjes voor de laagste prijzen. De smaak van NEIPA ontdekken is zeker de moeite waard. Het is een biersoort dat redelijk snel populair is geworden. In Nederland is het bier ook aan een opmars bezig. Momenteel is het nog een exclusief product voor de echte, geïnteresseerde bierliefhebber.

Session IPA

Session IPA wordt ook in Nederland steeds populairder

Er is steeds meer vraag naar speciaalbieren. Fijnproevers willen weleens wat anders dan de standaard pils. Speciaalbieren verschillen onderling veel sterker van smaak. Dat komt natuurlijk ook omdat er erg veel verschillende soorten speciaalbieren zijn. Van een speciaalbiertje kun je lange tijd genieten. Je moet de tijd nemen om de rijke smaak in je op te nemen. Session IPA is een biertje met een laag alcoholpercentage. Voor een speciaalbier is de smaak ook redelijk zwak. Om die reden wordt Session IPA veel meer als vervanger voor de standaard pils gezien als andere speciaalbieren. Van Session IPA wordt je, door het lagere alcoholpercentage, namelijk niet snel dronken. Hierdoor kun je er grotere hoeveelheden van drinken en toch nog relatief nuchter blijven. Een Session IPA kan dan ook uitstekend gedronken worden tijdens een verjaardag of een andere feestje. Als je de gastheer of gastvrouw van zo'n bijeenkomst bent, dan kun je dankzij Session IPA bier drinken en toch nog nuchter blijven.

Bieren met lage alcoholpercentages worden steeds populairder

Er is steeds meer vraag naar alcoholvrij en alcoholarme bieren. Mensen zijn er namelijk achter gekomen dat het slap smakende maltbier niet de enige optie is. Een Session IPA is een prima optie voor mensen die een biertje willen drinken zonder dronken te worden. Session Indian Pale Ale is tegenwoordig vrij makkelijk verkrijgbaar.

Bestel je Session Indian Pale Ale bij Hellobier

Bier dat gewoon bij je thuis wordt bezorgd smaakt nog lekkerder. En dat is helemaal een feest wanneer het al om de beste bieren van de wereld gaat. Bij Hellobier is er een enorm aanbod. En daar zitten heel wat Session IPA's tussen. Je kunt zelf een mooi pakket samenstellen, of je gewoon laten verrassen. Bij Hellobier kunnen liefhebbers van bier talloze smaken ontdekken en delen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »