1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
IPA speciaalbieren uit binnen en buitenland

IPA speciaalbieren uit binnen en buitenland

In deze biercategorie de bierstijl India Pale Ale. Een bierstijl met een hoop variaties op het bier. Ga jij voor een klassieke IPA, een NEIPA, DIPA, TIPA of Black IPA? Hellobier verzendt de beste IPA's naar jou.

IPA bierstijl (India Pale Ale)

IPA bier (India Pale Ale bier) is een bierstijl met een hoger bittergehalte dan andere bierstijlen. Tegenwoordig een bierstijl met zoveel varianten dat ervoor zorgt dat er altijd wel een IPA in de smaak valt. Hellobier heeft een rijk assortiment aan IPA’s uit binnen en buitenland.

 

Waar komt IPA vandaan?

Engelse IPA

Van oorsprong is India Pale Ale een Engelse bierstijl. In de tijd dat India een kolonie was van Engeland wilden de Engelsen de soldaten in India voorzien van bier met bier dat werd gebrouwen in Engeland. Echter was de boottocht te lang voor dat bier waardoor het bier niet meer te drinken was. Door toevoeging van hop was het bier nog wel drinkbaar. Een bijeffect was dat het bier meer bitter werd door de hop.

 

India Pale Ale USA

In de USA is de bierstijl ook enorm populair. Veel Nederlanders drinken graag een Amerikaanse IPA. De populariteit van de IPA USA ontstond door de Canadees Bert Grant van Yakima Brewing. Hij besloot in 1981 een IPA te dry-hoppen met Amerikaans hop variëteiten en zorgden zo voor een ware India Pale Ale Revolutie

 

Verwijzing van de naam India Pale Ale?


De naam India Pale Ale verwijst dus naar land van bestemming waar het bier voor bedoeld is. Het bier werd oorspronkelijk verscheept van Engeland naar India voor de Engelse soldaten in India.  

 

Kenmerken van de India Pale Ale


Alcoholpercentage: 5,6% tot 7,5%
EBC: 15 tot 35
IBU: 40 tot 70

 

Varianten op India Pale Ale

 

Session IPA

Een IPA met een lager alcohol gehalte dan gebruikelijk. Vaak tussen de 3,5% en 5% alcohol.

 

New England India Pale Ale afgekort NEIPA

Een New England IPA is een IPA dat twee keer is gedryhopt. Eén keer tijdens de hoofdvergisting en één keer na de hoofdvergisting. Dit zorgt voor een wazig bier met een romig karakter. Ontstaan in de Amerikaanse plaats Vermont regio New-England. Dit verklaart meteen de naam van New England IPA of NEIPA. Andere termen die je wel eens op een etiket ziet terugkomen:

  • Hazy IPA
  • Vermont Pale Ale 

 

Double India Pale Ale afgekort DIPA

Bij een Double IPA is er een dubbele hoeveelheid gebruikt van mout en hop. Dit zorgt onder andere voor een hoger alcoholgehalte dan de klassieke IPA variant. Vaak heeft een Double IPA een alcoholpercentage rond de 8% alcohol.

 

Triple India Pale Ale afgekort TIPA

Bij een Triple IPA is er drie keer zoveel mout en hop gebruikt. De verhoging van hoeveelheid mout en hop zorgt onder andere voor een hoger alcoholgehalte dan de klassieke IPA of de double IPA. Een Triple IPA heeft een alcoholpercentage rond de 10% alcohol.

Quadrupel India Pale Ale afgekort QIPA

Bij de Quadrupel IPA is er vier keer zoveel mout en hop gebruikt ten opzichte van de klassieke IPA. Dit zorgt onder andere voor een zeer sterke IPA variant tot wel 12% alcohol.

Imperial IPA

Een Imperial IPA heeft een hoger alcoholpercentage van een klassieke IPA. Vaak is de Imperial IPA te vergelijken met een Double IPA. Het alcoholpercentage van een Imperial IPA is vaak rond de 8%.

Black India Pale Ale afgekort BIPA

Een Black IPA verwijst naar de kleur van de IPA. Door het gebruik van een donkere mout wordt de IPA ook donker. Dit zorgt voor een IPA met branderige tonen van onder andere koffie, drop en laurier.

 

Overige IPA termen

Dry-hopping

Dry-hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog een keer hop wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer aroma’s in het bier. Bij dry-hopping komt er niet zozeer meer bittersmaak vrij.  

 

DDH, double dry hopt

Double Dry hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog twee keer hop wordt toegevoegd. Dit maakt de India Pale Ale nog zachter en geeft meer aroma’s.


TDH, Triple Dry hopt

Double Dry hopping houdt in dat er in het brouwproces, later dan tijdens het koken, nog drie keer hop wordt toegevoegd. Dit maakt de India Pale Ale nog zachter een geeft meer aroma’s.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »