1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Speciaalbier – bierpakket januari 2021

Job Nijhoff - 01 / Jan / 2021

Speciaalbier – bierpakket januari 2021

 

Holevoort Blond

Herkomst: Bakel, Nederland

Oranje mistig blond bier met stabiele en stevige schuimkraag. Fris in de smaak met tonen van citrus. De afdronk is subtiel bitter. 

Holevoort Blond is afkomstig van brouwerij Holevoort uit Bakel, het oudste dorp van Brabant. De brouwerij verbouwt zelf de gerst en hop en pompt het water direct uit eigen bron.  Het assortiment van Holevoort bestaat verder uit Holevoort Dubbel, Holevoort Tripel en Holevoort Quadrupel. Daarnaast hebben ze regelmatig een nieuwe barrel aged bier. 

Sinds 2018 heeft brouwerij Holevoort ook een proeflokaal bij de brouwerij. Dat betekent dat je direct van de bieren kunt genieten. 

Alcoholpercentage: 6%

Advies serveertemperatuur: 6 à 7 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

Dubbel D

Herkomst: Oss, Nederland 

Kastanjebruin tot robijnrood dubbel met fijne beige schuimkraag. Tonen van rood fruit en karamel worden begeleidt door een licht rokerig tintje. Een bier met body en zachte afdronk. 

Dubbel D is afkomstig van Cool Rooster uit Oss. De naam verwijst naar een haan die de brouwerij tijdens de brouwdag hoort kraaien. Ooit begonnen als hobbybrouwers maar door meer te gaan brouwen moest hij steeds vroeger beginnen. Zo vroeg dat hij tijdens het brouwen dus de haan hoorde kraaien. 

Om dit bier op grote schaal te brouwen maken ze gebruik van andermans brouwcapaciteit. In de brouwwereld komt dat veel voor en heet dat dan ook  huurbrouwen. 

Wil je meer weten over de theorie achter de termen dubbel, tripel en quadrupel? Daar hebben we een blog over geschreven

Alcoholpercentage: 6%

Advies serveertemperatuur: 6 tot 8 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

Spikmenneke

Herkomst: Tilburg, Nederland

Zwart bier met beige schuimkraag. Speculaas herken je in zowel geur als de smaak. Zodra je een slok neemt ontdek dat het bier een flinke body heeft wat je wellicht kunt bestempelen als stroperig. Een aangename volle smaak met weinig koolzuur. Een stevig bier om bij op te warmen in de donkere dagen. 

Spikmenneke betekent in Tilburgs dialect speculaaskoekje. Ook niet zo vreemd dus dat dat terugkomt in smaak en geur. Kraftbier is gevestigd in Tilburg een brouwerij opgericht in 2015 en door de jaren heen het assortiment flink heeft uitgebreid. Deze brouwerij stapt over op bier in blik en dit is het laatste bier dat nog in fles zit. Wat voordeel is van bier in blik beschrijven we in een andere blog

Alcoholpercentage: 8,2%

Advies serveertemperatuur: 7 tot 9 graden

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

Old Minneke

Herkomst: Holten,  Nederland

Mistig oranjekleurige tripel met stabiele schuimkraag. Zacht en romig van smaak in combinatie met kruidige tinten. Tripel behoort wellicht tot een verraderlijk bier omdat het lekker wegdrinkt en toch stevig in alcohol kan zijn. In dit geval is het een tripel van 9,1%. 

Old Minneke verwijst naar een oude heks die zielen van jonge mannen afnam om zelf onsterfelijk te zijn. De tripel is afkomstig van brouwerij Tanklokaal uit Holten. Een brouwerij gevestigd in een voormalige boerderij in de ruimte waar voorheen de melktank stond. Vandaar de naam Tanklokaal. Een andere verwijzing is doordrinken wat men ook tanken noemt. 

 

Alcoholpercentage: 9,1%

 

Advies serveertemperatuur: 9 tot 11 graden.

 

Welk glas?

 

Inchecken op Untappd

 

Ter Dolen Blond

Herkomst: Houthalen-Helchteren, België

Helder blond bier met fijne schuimkraag. Ruikt moutig en de smaak is fris en zacht. Ter Dolen Blond is afkomstig van brouwerij Ter Dolen uit Helchteren. Een abdijbrouwerij gevestigd in een oud kasteel. 

Blond bier is vaak licht van kleur van stro geel tot licht oranje. De kleurverschillen ontstaan door gebruik van verschillende kleuren mout. Hoe de mout aan zijn kleur komt beschrijven we in de blog over het vermoutingsproces. Een ander leuk weet je is wat het verschil is tussen abdijbier en trappistenbier. Dat beschrijven we in een andere blog

Alcoholpercentage: 6,1 %

Advies serveertemperatuur: 6 à 7 graden

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

Val Dieu Brune 

Herkomst: Aubel, België

Kastanjebruine dubbel met kleur fijne schuimkraag. Karameltonen en tonen van rood fruit vormen de smaak dat wordt afgesloten met een zachte afdronk. 

Val Dieu Brune is afkomstig van Brasserie Abbaye du Val-Dieu. Opgebouwd begin 1200 door monniken die op zoek waren naar een rustige vallei met genoeg voedingsstoffen. Het geheim van deze brouwerij zijn het water en de gist. Twee basis ingrediënten van bier die het bier van de brouwerij een karakteristieken smaak geven. 

 

Alcoholpercentage: 8%

Advies serveertemperatuur: 7 tot 9 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

Edelhert Donker  

Herkomst: Ede, Nederland

Bruin tot robijnrode quadrupel met stabiele schuimkraag. Krachtig van smaak door het hoger alcoholpercentage en extra ingrediënten die gebruikt zijn bij het brouwen van dit bier. Een bier dat 12 maanden gerijpt wordt voordat het de markt op gaat. Dit bier heeft in 2015 goud gewonnen tijdens de Brussels beer challenge. 

Edelhert Donker is afkomstig van Heijdebrouwerij uit Ede. Een brouwerij dat zoveel mogelijk gebruik maakt van lokale ingrediënten. 

Alcoholpercentage: 9%

Advies serveertemperatuur: 9 tot 11 graden

Welk glas?

Inchecken op Untappd

 

RIS Rum Infused

Herkomst: Hoeven, Nederland

Gitzwart bier met beige schuimkraag. Stevig van smaak met rokerige tonen en rum. De rokerige tonen zijn afkomstig van de gebrande mout die gebruikt is bij het brouwen van bier. Rum is na het brouwproces toegevoegd om het bier van nog meer body te voorzien. 

Russian Imperial Stout is een overtreffende trap van de basisstout.  Stout en Porter lijken veel op elkaar. Maar de verschillen leggen we graag uit.  De term imperial wordt bij meerdere bierstijlen gebruikt en geeft aan dat het alcoholpercentage hoger is dan gebruikelijk. De tegenovergesteld term is session. Deze term geeft aan dat het bier een lager alcoholpercentage heeft dan gebruikelijk.

Deze Russian Imperial Rum Infused is afkomstig van brouwerij ‘t Meuleneind uit Hoeven. Naast het standaard assortiment brouwt deze brouwerij regelmatig specials waar deze RIS Rum Infused er één van is. 

Alcoholpercentage: 11 %

Advies serveertemperatuur: 9 tot 12 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »