1700+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Seizoenbier: Bokbier, Bockbier, Lentebok, Herfstbok, Dubbelbok en Ijsbok

Job Nijhoff - 05 / Sep / 2017

Seizoenbier: Bokbier, Bockbier, Lentebok, Herfstbok, Dubbelbok en Ijsbok

Seizoenbier: Bokbier, Bockbier, Lentebok, Herfstbok, Dubbelbok en Ijsbok

We gaan weer de tijd van het jaar in dat de dagen wat korter worden en de temperatuur daalt. Waar we in de zomer nog wel eens genieten van een terrasje in de zon met een heerlijk verfrissend biertje, gaan we in het najaar wat vaker naar binnen en drinken we een donker biertje. Wat er mee veranderd is ook de vraag naar en interesse in andere producten. Zoals je bij meerdere producten ziet zijn er ook in het assortiment van speciaalbieren seizoenproducten. Een van die seizoenproducten is bokbier of bockbier met een “C”. Hieronder kun je lezen wat het verschil is tusssen bokbier en bockier, in welke seizoenen het bier op de markt komt en welke stijlen bokbier of bockbier er zijn.

Bokbier of bockbier? Allereerst de vraag wat het verschil is tussen bokbier en bockbier. Beiden behoren ze uiteraard tot speciaalbieren, beiden zijn ze donker van kleur en beide bieren lijken wat betreft de smaak ook veel op elkaar. Waarom zijn er dan toch twee verschillende schrijfwijzen. Het verschil in schrijfwijze van bokbier of bockbier komt door de oorsprong. Deze stijl komt namelijk oorspronkelijk uit Duitsland, plaatsje Einbeck, waar men Einbecker bier dronk.   De naam van dit bier veranderde door de tijd naar Ein bockbier waarmee meteen een kwaliteitsbier werd aangegeven. Maar ook in Nederland is deze stijl razend populair geworden. De Nederlandse brouwers hebben deze stijl overgenomen en zijn de naam bokbier gaan gebruiken. Dus bokbier en bockbier is allebei goed.    

Seizoenbier Het bokbier/bockbier is in twee periodes van het jaar verkrijgbaar. Vanaf oktober tot en met februari is het bokbier te verkrijgen in devorm van herfstbok. Vanaf maart tot en met juni is het bokbier te verkrijgen als lentebok.    

Stijlen bokbier/bockbier Het bokbier of bockbier is vooral bekend als herfstbok maar te verkrijgen in verschillende stijlen. de loop der jaren zijn er meerdere varianten aan het assortiment van bokbier/bockbier toegevoegd. Denk aan dubbelbok, lentebock, meibok, dubbelbok en ijsbok.    

Herfsbok/Herfstbock Oorspronkelijk is het een robijnrood ondergistend speciaalbier met een maximaal alcoholpercentage van 6,5%. Een donker speciaalbier die erg populair is in de periode van oktober tot en met februari. Vroeger zaten er meerdere eisen aan het brouwproces en het resultaat van een herfstbok. Tegenwoordig is er nog één eis over gebleven. Het speciaalbier moet een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato hebben.    

Lentebok/Lentebock In tegenstelling van de herfstbok is de lentebok op de markt gebracht. De Lentebok is dus te verkrijgen tussen van maart tot en met juni. Dit bier is vaak amberkleurig . De Lentebok wordt ook wel eens Meibok genoemd.    

Dubbelbok/Doppelbock Wat er aan de dubbelbok/doppelbock anders is dan andere bokbieren is voornamelijk het alcoholpercentage. Waar een bokbier oorspronkelijk een maximaal alcoholpercentage van 6,5% heeft daar komt de dubbelbok boven. Het alcoholpercentage van de dubbelbok ligt namelijk tussen de 7% en 8,5%. De smaak van het speciaalbier zal wat heftiger zijn dan bij een herfstbok.     

Ijsbok Ijsbok is nog zwaarder dan een dubbelbok. Het speciaalbier krijgt een alcoholpercentage van 14% door een bijzondere methode te gebruiken nadat het bier is uitgegist. Het speciaalbier wordt namelijk afgekoeld totdat een deel van het water bevriest. De ijskristallen worden er vervolgens uitgefilterd. Behalve een hoger alcoholpercentage is dit bier ook voller en complexer van smaak. Bestel nu een bo(c)kbierpakket bij Hellobier.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »