1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
4 steden die bekend staan om de invloed van het brouwwater

Job Nijhoff - 19 / Sep / 2020

4 steden die bekend staan om de invloed van het brouwwater

Tijdens het brouwproces worden de vier basisingrediënten water, hop, bron van zetmeel en gist gebruikt. Tegenwoordig kan er op ieder willekeurige locatie een gewenste kwaliteit brouwwater gemaakt worden. Dit gebeurt onder andere door het brouwwater te ontharden en een andere minerale samenstelling te creëren. Ook kunnen de Ph-waarde en chemische samenstelling gewijzigd worden. Dit noemt men de waterbehandeling. Maar voor deze technologische ontwikkelingen waren veel biersoorten streekgebonden. Biersoorten droegen dan soms ook de naam van de stad van herkomst. Bijvoorbeeld Burton-on-Trent Ale, Pilsener, Münchener en Dortmunder. Deze vier bierstijlen worden hieronder aan de hand van de plaatsnaam van herkomst verder beschreven.

Pilsener

Pilsen is dé stad van herkomst van de welbekende pils. In de omgeving van Pilsen is zacht water met lage alkaliteit wat optimaal is voor de lichte kleur en schone bitterheid van een Pilsener. Door het zachte water kan de maisch een optimale Ph waarde bereiken zonder gebruik van speciale moutsoorten. Hierdoor krijg je pils dat doet denken aan vers brood door het zachte moutkarakter. De hopbitterheid blijft acht en in balans met moutigheid door het water met een laag sulfaatgehalte. 

Dortmund

Dortmund is beroemd vanwege de productie van lichtgekleurde lagers en Dortmunder Export. Ten opzichte van de Pilsener is dit biertype iets moutiger en minder hoppig. Door het tamelijk harde water in Dortmund wordt de moutigheid door een hoger gehalte aan mineralen versterkt. Het bier uit Dortmund is te vergelijken met een biertype uit Wenen (Vienna) maar Dortmunder Export is droger, lichter van kleur en meer uitgesproken van karakter

Burton(-on-Trent)

De plaats Burton Upon-Trent in Engeland is bekend om zijn water met een hoog calcium- en sulfaatgehalte en een relatief laag natriumgehalte. Water met een hoog sulfaatgehalte en een laag natriumgehalte is ideaal om bieren te brouwen met een uitgesproken hopbitterheid. Tegenwoordig met de technologische ontwikkelingen en waterbehandeling bestaat de term ""Burtoniseren"". Burtoniseren betekent het aanpassen van de hardheid van water door het toevoeggen van minerale zouten zoals magnesiumsulfaat. 

München

München is, op het gebied van biertypen, beroemd om dunkles, märzen, bock en oktoberfest. De donkere moutsoorten geven deze biertypen een zoutige en moutige smaak die gebruikt worden om de zurigheid van het carbonaatgehalte in het brouwwater te balanceren. De hopbitterheid in het bier wordt niet versterkt door het lage zwavelgehalte. Hierdoor krijgt het moutkarakter de bovenhand.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »