1700+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
5 tips om optimaal te genieten van een speciaalbier festival

Job Nijhoff - 18 / Mar / 2020

5 tips om optimaal te genieten van een speciaalbier festival

De keuze voor speciaalbier festivals is tegenwoordig groot. Van grote speciaalbierfestivals zoals Hop on Hop off en Speciaalbierfestival Den Bosch tot de wat kleinere speciaalbierfestivals in verschillende steden en dorpen. En tijdens zo'n speciaalbier festival kun je natuurlijk de nieuwste bieren ontdekken en je laten verrassen door bekende en onbekende brouwerijen. Om optimaal te kunnen genieten van een speciaalbier festival heeft Hellobier een aantal tips opgesomd.

Tip 1: Zorg dat je niet hoeft te rijden

De eerste tip is misschien een inkoppertje maar zeker niet onbelangrijk. Bij het proeven van speciaalbier drink je al snel teveel om nog achter het stuur te mogen kruipen. De meeste speciaalbier festivals worden georganiseerd in een dorp of stad wat goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Er zijn ook speciaalbier festivals die pendelbussen regelen als het festival zich op een afgelegen plek bevindt. Een speciaalbier festival bezoeken met een BOB is uiteraard ook een goede optie. En voor de BOB zijn kwalitatief steeds betere alcoholvrije/alcoholarme bieren te verkrijgen. 

Tip 2: Zorg voor een goede bodem

Heb je er flink wat tijd voor uitgetrokken om van de speciaalbieren op een speciaal bierfestival te genieten dan is het natuurlijk van belang dat je het ook een tijdje volhoud. Zorg daarom voor een goede bodem voordat je vertrekt naar een speciaalbier festival. Vaak kun je op het speciaal bierfestival zelf ook nog het een en ander kopen om te eten maar een goede voorbereiding mag ook dan zeker niet ontbreken.

Tip 3: Begin niet met te zwaar bier

Je loopt het speciaalbier festival op met een keuze van minimaal 10 brouwerijen en nog meer keuze in speciaalbier. Het liefst proef je ze natuurlijk allemaal. En misschien gaat dat je nog lukken ook. Alleen dan is het wel verstandig om op het speciaalbier festival te beginnen met niet te zwaar bier. Let daarom op het alcoholpercentage, de kleur en de smaakintensiteit. Houdt bij de eerste bieren het alcoholpercentage zo laag mogelijk, begin met een lichte kleur bier en start met een speciaalbier dat niet te heftig is qua smaak. 

Tip 4: Spoel regelmatig je glas

Bij een speciaalbier festival krijg je vaak een glas bij binnenkomst waar je de hele dag de bieren op het speciaalbier festival kunt proeven. Bij het ene speciaalbier festival wordt je glas standaard gespoeld achter de bar, bij een ander speciaalbier festival kan het zijn dat er centrale spoelbakken zijn om je glas te spoelen. Is dat laatste het geval, dan is het verstandig dat je regelmatig zelf je glas spoelt voordat je aan het volgende speciaalbier begint. Dit is vooral belangrijk bij bieren met een hoge smaakintensiteit. Proef je bijvoorbeeld een porter met een stevige drop en laurier smaak, zou je je bierglas niet spoelen en drink je daarna een India Pale Ale? Dan kan het zijn dat de restsmaken van de porter, de smaak van de India Pale Ale beïnvloeden. 

Tip 5: Zorg voor goed gezelschap

Een hele belangrijke tip is dat je zorgt voor goed gezelschap om een speciaalbier festival te bezoeken. Herinneringen maken je tenslotte met leuke vrienden, kennissen of familie. En heb je een BOB in je gezelschap, dan sluit dat weer goed aan op tip 1 van deze blog.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »