1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Anouk op bezoek bij brouwerij De Markies

Job Nijhoff - 30 / Jan / 2019

Anouk op bezoek bij brouwerij De Markies

Dit keer ben ik op bezoek gegaan bij brouwerij De Markies in Den Bosch. Deze brouwerij zit op een bijzondere plek. Hieronder zie je de vragen die ik heb gesteld aan een van de eigenaren Rik Schuurmans.

Vanaf wanneer is jouw passie voor bierbrouwen begonnen?

Johannes en ik (Rik) hebben voor het allereerst gebrouwen in 2009. Wij riepen het al jaren dat we een keer wilde gaan brouwen. In 2009 had ik zomaar een keer een dag vrij genomen en mijn vrouw die was op trainingskamp. Toen riep Johannes, nou dan gaan we morgen bierbrouwen. We zijn die dag naar Oss gereden, daar zat een winkeltje om spullen te kopen om zelf bier te brouwen, daar hebben we de nodige spullen gehaald. Vanaf toen zijn we begonnen met het eerste bier te brouwen, en dat smaakte meteen goed. Dat wisten we van te voren niet want zoiets weet je niet als je voor de eerste keer brouwt. Zo zijn we een beetje door gaan brouwen en toen kwam in de winter van 2011, een kennis van ons Maikel Kappen van Restaurant LEF en die kwam aan ons vragen of wij voor hem een huisbier konden gaan brouwen. Dat wilde wij natuurlijk doen maar daarvoor hadden we ook vergunningen nodig. Zodoende hadden wij een vergunning aangevraagd. En als je dan voor 1 restaurant gaat brouwen dan kun je ook wel meerdere dingen gaan doen.

We zijn hiermee allemaal begonnen in de keuken van mijn appartement en in de badkamer. En waarom in de badkamer? Daar ligt een tegelvloer en dat is makkelijk schoonmaken ;)! Wij hebben in 2011/2012 ook nog een accijnsvergunning gehad op ons woonhuis. Wij zijn het laatste woonhuis geweest waarop accijns is afgegeven, dat doen ze tegenwoordig niet meer.

Wat is het eerste bier wat je hebt gebrouwen?

Ons vergist met Lef. Voor restaurant Lef, en dat is een bier met limoen en groene thee.  

Op welk bier dat jullie hebben gebrouwen ben je het meeste trots?

Die vind ik heel moeilijk… Dan zeg ik toch de hop d’r op en d’r over. Omdat het om te beginnen gewoon een heel lekker bier is. Het was een bier wat toen wij het uitbrachten volledig tegen de trend in ging. De trend destijds was hoppige bieren met citrushop, zoals de american I.P.A stijl. Wij hebben toen heel bewust een bier gebrouwen met Duitse hoppen dus niet die citrus er in. En dat dat zo’n succes is geworden, daar ben ik heel trots op. 

Hoe kwamen jullie er bij om de brouwerij op deze plek te vestigen?

Het complex waar wij zitten is het Markiezenhof, daar komt de naam de Markies ook vandaan. Het is gebouwd als een deel koopappartementen en een deel huurappartementen. Dat was destijds van de een woonstichting. En die hadden een huismeester ruimte, dat was deze ruimte. Ze hebben door omstandigheden moeten verkopen waardoor er geen huismeestersruimte meer nodig was. Deze ruimte kwam daardoor vrij. Ik ging meteen de belegger bellen om te vragen of het te koop was, en zoals een goede belegger dan zegt ‘’alles is te koop’’.  Mijn vrouw en ik waren altijd al op zoek naar een berging voor bij onze woning. We hebben deze ruimte kunnen kopen en hier ook meteen onze brouwerij in gevestigd.

Hellobier en brouwerij de Markies

De bieren van brouwerij de Markies zijn nog niet verzonden in een proefbox of bierabonnement. Wel hebben we voor de liefhebbers van Bossche bieren de speciaalbieren Ons Vergist Stout en Ons Vergist Rood toegevoegd in het Bosch pakket. Hierin zitten de bieren van brouwerij de Markies samen met de andere Bossche brouwerijen 't Kolleke, Boegbeeld en D’n Draok. Behalve een Bossch pakket is er ook een Bossche proeverij samengesteld. Ook hier samen met de eerder genoemde Bossche brouwerijen. We leveren de speciaalbieren koud op locatie met proefglazen en proefformulieren.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »