1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Bier brouwen!

23 / Feb / 2022

Bier brouwen!

Er zijn tegenwoordig talloze bierbrouwers. En er komen ook steeds meer hobby brouwers bij. Elke brouwer brouwt het bier anders. Dit is ook de reden dat er zoveel verschillende bierstijlen zijn. Het brouwen bestaat uit 7 stappen. Elke stap zorgt ervoor dat het bier een unieke smaak krijgt

Mouten

De eerste stap bij het bierbrouwen is mouten. Mouten is het proces waarin je granen verwerkt tot gekiemde korrels. De korrels worden geweekt in het water en daarna worden ze in de kiemkast gelegd. Dit is een warme ruimte. Hoe heter de lucht hoe donkerder de gerst wordt en hoe donkerder de kleur van het bier zal zijn.

Schroten

Schroten is het vermalen van de gedroogde mout. Hierdoor komt het zetmeel los. Het kaf wat lost komt van de gerst mag niet beschadigd worden. Wanneer dit wel gebeurt kan dit een zure smaak bijsmaak geven aan het bier. En dat willen we natuurlijk niet.

Maischen

De geschrote mout wordt in water opgelost. Dit wordt vervolgens opgewarmd in verschillende periodes tot verschillende tempraturen. Het wordt eerst tot 50 graden verwarmd. Op deze tempratuur blijft het rusten. Vervolgens wordt het tot 65 graden verwarmd en ook op deze tempratuur blijft het rusten. Als laatste wordt het verwarmd tot 75 graden. Hoe lang je het laat rusten is belangrijk voor de smaak van het bier.

Klaren

Na stap 3 blijft er een suikerrijke vloeistof over. Hier zitten ook nog bestandsdelen in. Deze horen er niet meer in en moeten worden gefilterd. Dit proces heet klaren. Wat er na het klaren overblijft noemen we wort.

Koken

We hebben na stap 4 de wort over. Dit is de basis van het bier. Na het klaren wordt de mort gekookt. Hier wordt hop bijgevoegd. De hop zorgt voor een bittere smaak en een stabiele schuimkraag.

Gisten

Nu het koken gedaan is kan de wort worden vergist. De gist zet de suikers om in alcohol en koolzuurgas. Het gisten kan op 3 manieren.

  • Spontante gisting: dit is een wilde gist die spontaan begint. Het koolzuurgas ontsnapt uit de vaten en hierdoor is het bier plat. Het bier bevat geen bubbels en schuimkraag
  • Lage gisting: deze gisting wordt gedaan bij koude tempraturen. Tussen de 5 en 10 graden. Het gist zakt naar beneden. De tweede gisting gebeurt bij een tempratuur van 0 graden. En deze gisting duurt ook een paar weken.
  • Hoge gisting: deze techniek is de snelste techniek. Binnen een paar dagen heb je al jouw bier. Het wort wordt verwarmt en daardoor komt de gist bovendrijven. Je verwarmt het tot een tempratuur van 15 tot 20 graden.

Bottelen

Bottelen is het bier in flesjes doen. Het zou ook kunnen dat het bier in vaten gaat. Vaak wordt voor het bottelen het bier nog eens in gefilterd. Om zo een mooi helder bier te krijgen. Maar sommige bieren worden niet gefilterd. Een van de bekendste voorbeelden is witbier.

Dorst?

Na heel de tijd het over bier gehad te hebben dorst gekregen? Dat begrijpen wij. Wij verkopen heel veel speciaal bieren. Deze verkopen wij los, maar we hebben ook bierpakketten die zijn samengesteld door onze biersommelier.

Cheers,

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »