Voor 16.00u besteld = Vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Rik, 2 oktober 2025

Bockbier, dubbel of stout? 90% van de bierdrinkers haalt dit door elkaar

Waarom deze drie bierstijlen vaak door elkaar worden gehaald

Vraag aan een willekeurige bierliefhebber wat het verschil is tussen bockbier, dubbel en stout, en negen van de tien zal twijfelen. Niet gek: alle drie de stijlen zijn donker van kleur, rijk van smaak en worden vaak in dezelfde seizoenen gedronken. Toch zijn de verschillen enorm – qua herkomst, ingrediënten en karakter.

In dit artikel ontrafelen we de geheimen van deze drie klassiekers én geven we je tips om ze zelf te proeven.

Wat is bockbier?

Bockbier vindt zijn oorsprong in Duitsland, in de stad Einbeck. Het is een ondergistend bier, vaak met een stevig alcoholpercentage (6–7%), moutig karakter en tonen van karamel en geroosterde noten. In Nederland wordt bockbier vooral in de herfst en winter gedronken, en het is inmiddels een echte traditie geworden.

Ontdek onze uitgebreide collectie bockbieren of proef één van deze toppers:

Wil je bockbier ervaren in de juiste sfeer? Bezoek dan de Bockbiertocht Noordkade in Veghel of haal de herfst in huis met een bockbier pakket met glas.

Wat is een dubbel?

De dubbel is een Belgische klassieker uit de abdijtraditie. Het is een bovengistend bier, meestal donker amber tot kastanjebruin, met smaken van rozijnen, karamel, kandijsuiker en licht gebrande mout. In tegenstelling tot bockbier komt de dubbel uit de kloostersfeer van België en heeft het vaak een fruitige gisttoon.

Proef zelf met:

Wat is een stout?

Stout vindt zijn oorsprong in Engeland en Ierland, als een zwaardere variant van de porter. Het bier is bijna zwart, met aroma’s van koffie, cacao, gebrande mout en soms zelfs drop of vanille. In tegenstelling tot bockbier en dubbel is stout vaak droger en bitterder, mede door het gebruik van geroosterde gerst.

Meer lezen? Check onze blogs:

Proeven kan natuurlijk ook:

De belangrijkste verschillen op een rij

KenmerkBockbierDubbelStout
HerkomstDuitsland (Einbeck)België (abdijtraditie)Engeland/Ierland
GistOndergistendBovengistendBovengistend
SmaakMoutig, karamel, zoetKaramel, kandijsuiker, fruitigKoffie, cacao, geroosterd, bitter
MomentHerfst/winterHele jaar, vaak bij dinersVaak winter, maar ook all-season

Drie stijlen, drie werelden

Dat bockbier, dubbel en stout vaak door elkaar gehaald worden, is logisch: alle drie zijn donker, vol en complex. Maar hun geschiedenis, gisting en smaakprofiel verschillen enorm.

Wil je het zelf ervaren? Stel een proeverij samen met een mix van de hierboven gelinkte pakketten en flessen. Zo proef je in één avond de nuances en weet je voortaan precies of je zin hebt in een moutige bock, een fruitige dubbel of een bittere stout.

Proost op kennis, smaak en ontdekking!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »