1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Hellobier op bezoek bij Westmalle

Job Nijhoff - 10 / Apr / 2019

Hellobier op bezoek bij Westmalle

Waarom mochten we op bezoek bij westmalle?

Doordat we onze opleiding Stibon 1 hebben afgerond zijn we automatisch lid van het alumni netwerk, StiBA. StiBa organiseert een paar keer per jaar netwerkbijeenkomsten of interessante excursies. Dit keer kregen wij een mail of we ons wilde aanmelden voor een excursie dag bij Westmalle. En dat leek ons zeker interessant. We kennen natuurlijk Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel maar nog niet het exacte verhaal achter de brouwerij.

Geschiedenis van Westmalle Trappistenbier

De historie van de Westmalle brouwerij gaat terug tot 1836. Het klooster wordt verheven tot trappistenabdij waarbij het gebruikelijk is om de lokale volksdrank bij maaltijden te drinken. En in Vlaanderen is dat bier. In datzelfde jaar wordt er een brouwerij gebouwd binnen de muren van het klooster en in het najaar van 1836 wordt het eerste bier geserveerd aan de monniken zelf.

 

Pas 20 jaar later wordt er besloten om het bier ook aan de poort te verkopen. En met succes. Door de grote vraag naar het bier moet de brouwerij van Westmalle twee keer uitbreiden. In 1921 besluit de brouwerij het bier te gaan verkopen via bierhandelaren. Hierdoor stijgt de verkoop meer waardoor de brouwerij zelf een brouwzaal, gistkamer en atelier kan bouwen.

 

Het succes en de groei van Westmalle zet zich voort dat de monniken tegenwoordig hebben besloten om zelf niet meer mee te werken in de brouwerij. Een monnik kiest namelijk bewust voor een teruggetrokken bestaan in het klooster. Door de groei van Westmalle en verkoop via bierhandelaren en aan ""de buitenwereld"" is er teveel contact om een teruggetrokken bestaan te leiden. Zij maken nog wel belangrijke beslissingen in het bestaan van de brouwerij. Doordat de brouwerij nog wel onder leiding staat van de monniken behoren de bieren van Westmalle tot trappistenbieren.

Dagprogramma bij Westmalle

Ochtend

Om 10:00 uur 's ochtends op donderdag 21 maart werden wij verwacht bij de brouwerij Westmalle. We werden ontvangen met koffie en thee en daarbij een lekker zoet broodje. Nadat we een korte presentatie van Guido hadden gehad werd de groep in tweeën gedeeld voor de rondleiding. Om ervoor te zorgen dat we niet met een te grote groep tegelijk in dezelfde ruimte zijn werden er twee verschillende routes gelopen. Daarom dat wij niet de meest logische route van het brouwproces hebben gelopen.

Bottelarij

Wij gingen als eerste naar de bottelarij. We zagen vele flesjes Westmalle door de bottelarij gaan, ze hebben bij deze brouwerij bewust gekozen voor extra ruimte tussen de machines zodat het aangenaam en veilig werken is. Alles is geautomatiseerd met zeer modern apparatuur, alles zag er tiptop uit.

Opslag

Na de bottelarij liepen we door naar de ondergrondse ruimtes waar de kratten speciaalbier in gekoelde ruimtes werden opgeslagen. Dit zijn de rustkamers voor Westmalle dubbel, Westmalle Tripel en Westmalle Extra. Na een rustperiode zijn deze bieren klaar voor transport naar binnen- en buitenland.

Brouwketels en lagertanks

Vervolgens liepen we langs de brouwketels door naar de lagertanks. Hier tapten ze 2 verschillende glazen Westmalle Tripel uit zodat we het verschil in lagertijd van de bieren konden proeven. Nadat we het eerste gedeelte van de rondleiding hadden gehad gingen we weer terug naar de ontvangstruimte.

Lunch

Hier stond een heerlijke lunch op ons te wachten. Ook stonden er 2 dubbels op ons te wachten. Een dubbel hadden ze uit een fust getapt en de andere dubbel kwam uit een fles. We kregen hierbij een korte uitleg en kregen zo de gelegenheid om goed het verschil te proeven tussen een speciaalbier van de tap en een speciaalbier uit de fles.

Middag

Om 14:00 werden we in de kerk verwacht voor een middagdienst samen met de monniken. Ze hadden van te voren al aangegeven dat we een maar een stukje van de middagdienst gingen bijwonen zodat we de sfeer konden proeven en zelf konden meemaken hoe het er aan toe ging tijdens een middagdienst.

Na de middagdienst kregen we korte film te zien over het dagelijks leven van de monniken in het klooster van Westmalle. Nadat de film was afgelopen kwam broeder Benedict in de zaal die we nog wat vragen konden stellen. Daarna liepen we langs het kerkhof waar iedere broeder begraven zal worden.

Boerderij klooster Westmalle

Het laatste gedeelte van de rondleiding was door de boerderij. We liepen langs de varkens, schapen, kippen en koeien. Een mooie boerderij waar menig boer jaloers op zal zijn. Ook hier zag alles er tiptop uit. Ook kwamen we langs een naaiatelier en langs een ruimte waar ze zelf hun kazen maakte. De monniken van Westmalle zijn zelfvoorzienend. Dat houdt in dat ze alles zelf verbouwen, maken en deels verbruiken. Wat ze teveel maken verkopen ze aan mensen buiten het klooster. Ook steunen ze veel goede doelen in de buurt.

Afsluiting

Ter afsluiting mochten we ons weer melden in de ontvangstruimte. Hier sloten we af met een drankje en trappistenkaas. Als aandenken kregen we een goodiebag mee waarin verschillende items van Westmalle waren samengevoegd zoals:
- Westmalle proefglas
- 6 Westmalle Extra
- Westmalle kaas
- Boekje over historie van Westmalle

Trappistenbieren van Westmalle

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel is op veel plekken te verkrijgen. Een romige trappistenbier met tonen van banaan. Drinkt lekker weg maar is een beetje verraderlijk door zijn alcoholpercentage.

Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel is een donker trappistenbier. Door de gebranden mouten heeft het zijn donkere kleur en beige schuimkraag. Tonen van rood fruit herken je in de smaak.

Westmalle Extra

Westmalle Extra wordt speciaal gebrouwen voor de monniken. Dit bier is een fris blond bier dat wat lager in zijn alcohol zit. Hierdoor kan dit bier wat makkelijker genuttigd worden als er nog gewerkt moet worden. Tegenwoordig ook te verkrijgen in de winkel van Hellobier. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »