1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat staat er allemaal op een bieretiket?

Job Nijhoff - 10 / Nov / 2021

Wat staat er allemaal op een bieretiket?

De opmaak van het etiket van een fles bier.

Het etiket van een bierfles geeft vaak de eerste indruk van het bier. Je ziet daarom tegenwoordig steeds vaker bierflesjes met een opvallend gekleurd etiket. Ook worden ze steeds creatiever bij het geven van een naam aan het biertje. Denk bijvoorbeeld maar is aan ‘’Kutbier’’ van brouwerij Boegbeeld uit Den Bosch of aan het bier ‘’Uilskuikentje’’ van brouwerij Brouwerij het Uitlje. Bij Hellobier.nl selecteren we iedere maand acht verschillende unieke bieren die we in onze bierboxen verzamelen.

Wat betekent de afkorting EBC op het etiket van het bierflesje?

De kleur van het bier wordt aangegeven met de afkorting EBC. EBC Staat voor European Brewery Convention. Staat er op het etiket aangegeven EBC: 7 dan betekent het dat dit bier heel licht van kleur is. Wordt er aangegeven dat een bier een EBC heeft van 120 of hoger dan heeft deze een zwarte niet doorschijnende kleur.
Hieronder in deze tabel kun je zien welke kleur ermee wordt bedoeld.

EBC Kleur van het bier
6-9 Bleek / Lichtblond
9-12 Blond / Geel
12-20 Goud
20-30 Amber
30-45 Koper
45-75 Donker koper / Bruin
75-120 Zeer donkerbruin
>120 Zwart

Wat betekent EBU? Wat betekent IBU?

EBU staat voor European bitterness units. IBU staat voor  International bitterness units

Deze afkorting geeft de bitterheid van het bier aan. Hoe hoger de waarde is des te bitterder het bier. De hop van het bier zal het meest de bitterheid van het bier bepalen. Maar dit is niet het enige wat invloed heeft op de bitterheid van het bier. Ook gebrande granen en bepaalde kruiden zullen hier invloed op hebben.
EBU en IBU geven allebei de bitterheid van een bier aan. Het verschil tussen beide is dat de hoeveelheid alfazuur wordt bepaald met een andere analysemethode.

Wat betekent ABV?

De afkorting ABV staat voor Alcohol By Volume. En zoals jullie waarschijnlijk wel kunnen raden geeft dit het alcoholpercentage van het bier aan. Staat er op het etiket 7% ABV dan betekent dat dat er 7 procent alcohol in jouw bier zit.

Wat is Plato?

De Platoschaal gebruiken we om de dichtheid van het wort weer te geven. Eén graad Plato wordt aangegeven met eén gewichtsprocent droge, opgeloste stoffen in vloeistof. Het aantal procenten droge, opgeloste stoffen in het wort wordt het stamwortelgehalte genoemd.
Als er bijvoorbeeld 5 graden Plato (°P) staat vermeld op het etiket dan betekend dit dat 100 gram wort 5 gram suiker bevat.
In Nederland mag het stamwortelgehalte (graden Plato) niet worden aangegeven op het etiket. Daarom hebben ze de Plato in verschillende categorieën verdeeld.
Hieronder kun je zien welke graad Plato bij welke categorie hoort.

Categorie Graden plato
Categorie III 1 - 7
Categorie II 7-11
Categorie I 11-15.5
Categorie S 15.5 of hoger

Regels en wetgeving rond etikettering

Er zijn regels en wetten opgesteld om de consumenten te beschermen rondom verstrekking van voedselinformatie. De meest relevante, op Europees niveau geregeld, consumentenbescherming is de EU Verordening 1169/2011. Het warenwetbesluit etikettering legt vast wat er op het etiket van voorverpakte drinkwaren moet staan.

Ingrediënten

Alcoholhoudende dranken, boven de 1,2%, hoeven geen vermelding op het etiket te hebben van de ingrediënten. Vaak doen de brouwers dat vrijwillig om aan te geven dat het om bier gaat. Er is dan wel een regel dat de ingrediënten op volgorde van aflopend gewicht moeten staan.

Ingrediënten die een alergische reactie kunnen veroorzaken staan wel op het etiket. Het ingrediënt staat dan achter het woordje "bevat". Denk bij bier aan de ingrediënten:

  • glutenbevattende granen (zoals tarwe, gerst, etc.)
  • noten
  • zoethout

Wanneer een ingrediënt wordt afgebeeld op het etiket of in een stukje tekst op het etiket wordt vermeld dan moet de brouwer aangeven in welke hoeveelheid het ingrediënt aanwezig is.

Inhoud

Op het etiket van een bierfles staat vaak voor het volume een soort "e". Hiermee wordt aangegeven dat de brouwer werkt met gemiddelde inhoud. De minimale inhoudt wordt aangegeven in milliliters, centiliters of liters.  Voor de afwijking van de inhoud bestaan er alleen regels voor als er te weinig in de fles zit:

  • inhoud 20 tot 30 cl: 9 ml
  • inhoud 30 tot 50 cl: 3% van de inhoud
  • inhoud 50 tot 100 cl: 15 ml
  • boven de 10 liter mag het "e" teken niet gebruikt worden

Houdbaarheid

Op het etiket moet vermeld staan "ten minste houdbaar tot" of "ten minste houdbaar tot einde". Vaak wordt dit

afgekort tot "t.h.t.". Met deze vermelding garandeert de brouwer dat het bier tot minstens de

vermelde datum de eigenschappen heeft die het bier kenmerkt. Natuurlijk is het wel van belang dat het bier goed bewaard wordt.

Bier is meestal nog lang na de houdbaarheidsdatum drinkbaar. Er zijn ook bieren die zelfs beter worden na verloop van de tijd.

Dranken met een alcoholpercentage van meer dan 10% vol. hoeven geen vermelding van houdbaarheid op het etiket. Denk aan rum, wodka of wijn die geen "t.h.t." op het etiket hebben staan.

 

Producent, verpakker of verkoper

Op het etiket moet de producent, verpakker of verkoper van het product vermeld staan. Daarbij moet minimaal de vestigingsplaats staan.

Bewaarvoorschrift

Als een bewaarvoorschrift bepalend is voor het behalen van de "t.h.t." dan wordt dit vermeld op het etiket. Zo zie je wel eens de vermelding "koel en donker bewaren" voorbij komen.

Alcoholpercentage

Bevat het bier meer dan 1,2% dan moet het alcoholpercentage op het etiket staan. Hierbij is het verplicht dat het cijfer in combinatie met "% vol." op het etiket staan. Het cijfer mag bestaan uit een getal met maximaal één cijfer achter de komma. Bieren tot 5,5% vol. mogen een afwijking hebben van maximaal 0,5% vol. ten opzichte van wat er op het etiket is genoteerd. Zwaarder bieren met een alcoholpercentage hoger dan 5,5% vol. mogen een afwijking hebben van maximaal 1% vol. ten opzichte van wat er op het etiket genoteerd staat.

Productiepartij

De productiepartij moet op het etiket vermeld staan zodat in het geval van calamiteiten de producten getraceerd kunnen worden.

Bier

Op het etiket moet het woord "bier" staan. Eventueel met aanduiding om wat voor type bier het gaat.

Statiegeld

Op een statiegeldfles moet aangegeven zijn wat de hoogte van de statiegeld is. Bij een bierfles waar geen statiegeld op zit staat vaak een kleine afbeelding van een glasbak.

Benieuwd welke bieren wij elke keer selecteren? Kijk eens bij onze bierboxen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »