1700+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Zes tips voor een bierproeverij

Job Nijhoff - 24 / Aug / 2018

Zes tips voor een bierproeverij

Zes tips voor een bierproeverij

Speciaalbier is helemaal van deze tijd. Je besluit met een gezelschap om een bierproeverij thuis te organiseren. Er is genoeg keus maar je weet eigenlijk niet zo goed welk speciaalbier je het beste  kunt drinken. Behalve het selecteren van de bieren zijn er natuurlijk nog een aantal onderwerpen waar je op moet letten bij een bierproeverij. Dus wil jij een bierproeverij thuis organiseren maar weet je nog niet zo goed hoe? Lees dan de volgende tips voor een bierproeverij even aandachtig door. 

Bierproeverij tip #1

Selectie speciaalbier

Selecteer verschillende speciaalbieren om te proeven. Speciaalbieren zijn op veel verschillende locaties te verkrijgen. De supermarkt of slijterij in de buurt of misschien ligt er wel een brouwerij op steenworp afstand van je huis. Bij het selecteren van speciaalbieren dien je wel op het volgende te letten. De selectie kun je bepalen op een bepaald thema zoals:

 • Gevarieerde proeverij
 • Bierstijl
 • Brouwerij
 • Herkomst
 • Smaakintentie

Bierproeverij tip #2

Opslag van bier

Oke je gaat een bierproeverij thuis organiseren met verschillende speciaalbieren. De selectie van de bieren heb je gemaakt nadat je weet welk thema je aan de proeverij wilt koppelen. Ondertussen heb je ook al uitgezocht of je de speciaalbieren bij de lokale supermarkt of slijterij kunt halen of dat je ze online besteld bij hellobier.nl. Maar waar bewaar je ze thuis? Heb je al ruimte vrij gemaakt in je koelkast of heb je een extra koelkast in de berging? Het is ook belangrijk om van te voren te kijken wat de advies serveertemperaturen van de speciaalbieren zijn. Temperatuur heeft ook invloed op de smaak van het bier. Drink je bepaalde bieren te koud. Dan is de kans groot dat je smaken mist bij het proeven van speciaalbier. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de wat donkere speciaalbieren met body en volle smaken. Drink je een speciaalbier wat fris en lekker doordrinkbaar moet zijn te warm, dan is de kans groot dat zo'n speciaalbier niet lekker uit de verf komt en je het bier liever weg giet. Kijk dus goed welke bieren koud moeten staan en welke speciaalbieren je bijvoorbeeld al eerder uit de koelkast moet halen. 

Bierproeverij tip #3

Volgorde van het bier

Na het selecteren van het bier is het verstandig om de volgorde bij het proeven ook alvast te bepalen. Als je een speciaalbier met een heftige smaak proeft voordat je een wat meer gebalanceerde en oppervlakkig bier drinkt dan zal het tweede biertje in het niet vallen. Daarom adviseren we om de speciaalbieren licht van kleur eerst te drinken voordat je overstap naar de donkere bieren. Het is ook verstandig om het alcoholpercentage in de gaten te houden waarbij je opbouwt van een laag alcoholpercentage naar een hoog alcoholpercentage.

Bierproeverij tip #4

Proefglas

Er is niks zo irritant als een verkeerd bierglas bij je speciaalbier. En ben je met een gezelschap dan is het wel zo handig om bij een bierproeverij allemaal hetzelfde glas te gebruiken. Een ideaal proefglas heeft de vorm van een tulp. Het glas dien je dan niet helemaal vol te schenken zodat de aroma's zich verzameld boven in het glas. 

Bierproeverij tip #5

Beoordelen van bier

De proefmethodes die in de praktijk het meest worden toegepast zijn:

 • onderscheidend

Het doel hierbij is om afwijkende bieren te ontdekken. Vaak proef je dan drie bieren naast elkaar waarvan er één een afwijkende stijl heeft.

 • waarderend

Dit wordt veel toegepast bij wedstrijden waarbij bier wordt toegezonden om beoordeeld te worden. Juryleden beoordelen het bier en op basis van verschillende aspecten wordt het bier gewaardeerd.

 • beschrijvend

Deze methode wordt veel gebruikt in gezelschappen om bieren te ontdekken en proeven. Een bier wordt dan beschreven op aspecten zoals kleur, geur en smaak. Deze methode wordt overigens ook vaak toegepast bij het combineren van speciaalbier met een menukaart.  

Bierproeverij tip #6

Gezelschap waar je mee proeft

Misschien dat dit bierproeverij tip #1 moeten zijn maar ben je na het lezen van de eerste vijf tips enthousiast geworden om een bierproeverij te organiseren dan wordt het nu tijd om het gezelschap te selecteren. Uiteraard is het belangrijk dat het gezelschap van een lekker biertje houdt en het maakt het misschien nog leuker en avontuurlijker als je een gezelschap hebt die open staat voor verschillende smaken. Zo zul je de meest unieke speciaalbieren ontdekken in smaak en herkomst. Heb je de proeverij voorbereid met de eerste vijf bierproeverij tips en is het selecteren van het gezelschap ook gelukt, dan wordt het gegarandeerd een gezellige bierproeverij.  

Hulp nodig bij het organiseren van een bierproeverij?

Na het lezen van deze tips hulp nodig bij het organiseren van een bierproeverij thuis? Dan biedt Hellobier.nl de oplossing. We hebben namelijk al een aantal proeverijen op voorraad waarbij jij met je gezelschap kunt genieten van een unieke bierproeverij. Je hoeft geen moeite te doen voor  het selecteren van speciaalbieren, geen ruimte te maken in je koelkast en ook je servies hoef je niet uit te breiden met proefglazen. Hellobier.nl levert een bierproeverij op locatie met:

 • speciaalbieren
 • koeltonnen
 • proefglazen
 • bierbeschrijving met proefformulier

Bekijk hier de mogelijkheden voor een bierproeverij door Hellobier

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »