1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Alles over hop

Job Nijhoff - 14 / Mar / 2019

Alles over hop

Hop is een belangrijk ingrediënt voor bier. Het heeft verschillende functies voor speciaalbier, een bijzondere connectie met de bierstijl india pale ale en de plant is er in verschillende soorten. Hop heet in het latijns Humulus Lupulus en behoort tot de hennepfamilie, Cannabaceae.

Hoe wordt hop geteeld?

Men laat de plant langs palen en draden groeien. De palen zijn wel 4 tot 6 meter hoog. Tussen de palen hangen de draden zodat de plant alle ruimte heeft om door te groeien. Het is een snel groeiende plant waarbij er na een tijdje bloemetjes aan de rank uitgroeien. Men snijdt bij de oogste de hele rank vanaf de bodem af en daarna pas worden de hopbellen van de rank gescheiden. Alleen de onbevruchte hopbellen van de vrouwelijke plant worden gebruikt voor bier.

Functie van hop

Hop werd in eerste instantie gebruikt als conserveringsmiddel. Door de ontsmettende werking houdt hop bier langer goed. Zo ontdekte men ook dat hop bier bitterder maakt. Maar behalve het verlengen van de houdbaarheid van bier en het toevoegen van een bittere smaak heeft hop nog een functie. Er zijn namelijk hopsoorten die specifieke aroma’s afstaan aan het bier.

Welke hopsoorten bestaan er?

Hop is in drie groepen te verdelen:

  • Bitterhop,
  • Dual-purpose hop
  • Aromahop

Bitterhop

Bij bitterhop is alfazuur van belang. Dit percentage bepaald hoe bitter het bier smaakt. In het brouwproces wordt bitterhop in het begin bij het koken van bier toegevoegd.

Aromahop

De aroma hop geeft bier specifieke geuren en smaken. Dit varieert van fruitig, bloemig en kruidig tot citrus hout en munt.

Dual-Purpose

De dual-purpose hop kan voor beide doelen gebruikt worden. 

Hop en India Pale Ale

Met één bierstijl heeft hop een bijzondere connectie. Hop en India Pale Ale zijn namelijk onafscheidelijk. Eeuwen geleden toen het Verenigd Koninkrijk nog koloniën had in India hadden zij problemen met het vervoeren van bier. Zij wilden namelijk de dorstige soldaten voorzien van bier. Echter door de lange bootreis bedorf het bier onderweg. Hierdoor moest men in het Verenigd Koninkrijk op zoek naar een oplossing. Dat werd hop. Door extra hop toe te voegen aan het bier konden de soldaten in het Verre Oosten toch genieten van het bier gebrouwen in het Verenigd Koninkrijk.

Waar komt hop vandaan?

Hop komt voor in gematigde klimaatzones. Denk aan Europa, Azië, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel Nederland dus ook het juiste klimaat heeft komen de meeste hopsoorten die voor Nederlandse bieren worden gebruikt toch uit het buitenland.

Europa

In Europa zijn er vooral bekende hopvelden in West-Vlaanderen in de omgeving van Poperinge, het Zuid-Duitse Hallertau en Tsjechische Zatec.

Noord-Amerika

In Noord-Amerika wordt er veel hop geoogst in de omgeving van Washington, Yakimavallei.

Australië en Nieuw-Zeeland

Op het zuidelijk halfrond wordt er met name hop geteeld in Australië en Nieuw-Zeeland. Hier zijn geen specifieke gebieden bekend maar komt de hop verspreid uit het hele continent.

Kenmerken van de hopsoorten van verschillende werelddelen

Vooral in de aromahoppen van de verschillende continenten zijn duidelijke verschillen te herkennen. Van oorsprong afkomstige hopsoorten uit Europa is vaak aards en kruidig. Amerikaanse hopsoorten kenmerkenzich vooral door tonen vna citrus en hars. Australische en Nieuw-Zeelandse hopsoorten hebben een exotisch karakter

Hou je van hop?

Bij Hellobier hebben we een pakket met alleen maar India Pale Ale’s. Ook bij dit pakket voor ons de uitdaging om de meest unieke bieren te selecteren. Bestel een India Pale Ale pakket en wij verzenden hem zo snel mogelijk naar jou of een andere liefhebber toe. Behalve IPA pakket kun je natuurlijk ook genieten van onze proefbox of een van onze bierabonnementen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »