Bierista Job - 10 / Jul / 2023
Alles over Lambiek
Lambiek bier is een basis bier voor vele andere Lambiek bieren. Benieuwd naar het verhaal achter Lambiek? Wij leggen het je uit.
Bierista Job - 10 / Jul / 2023
Lambiek bier is een basis bier voor vele andere Lambiek bieren. Benieuwd naar het verhaal achter Lambiek? Wij leggen het je uit.
Eén van de oudste bieren ter wereld, Lambiek bier. Verfrissend bier voor de zomer of een bier wat je het hele jaar door kunt drinken?
Lambiek wordt gemaakt van de ingrediënten gerstemout, tarwemout, hop en water. De wort die ontstaat tijdens het brouwproces wordt vervolgens buiten open en bloot in een koelschip gelegd. Er start een vergisting door de gist die in de lucht hangt. Dit noemt men spontane vergisting of wilde vergisting. Deze manier van vergisting zorgt voor een fris zure smaak.
Bij Lambiek wordt ook verouderde hop gebruikt zodat er minder bitterstoffen in het bier terecht komen. In Lambiek is namelijk minder bitter gewenst dan dat er vrij komt bij jonge hop. Zo blijft de nadruk liggen op de fris zure smaak.
Lambiek bier is het basisbieren van verschillende Lambiekbieren.
Lambiek bier wordt gebrouwen in Pajottenland ten Zuid-Westen van Brussel. Het gebied behoort tot Vlaams-Brabant. Over de naam Lambiek zijn twee theorieën. Waarbij 1 theorie fel wordt tegengesproken en de tweede theorie dus een stuk aannemelijker is.
Theorie 1, Lambiek is een dialect woord voor Lembeek. Een deelgemeente van de plaats Halle.
Theorie 2, Lambiek is een verbastering van het Franse woord Alambic. Dit is een woord dat veel door jenever- en brandewijnstokers wordt gebruikt. Voor de variant met bier gebruikt men de combinatie Bierre de Alambic.
Geuze ontstaat door het steken van verschillende Lambieken. Het is dus een mengeling van jonge en oude Lambieken.
Kriekenlambiek ontstaat door het mengen van Lambiek met kersen. Het Geuze bier werd bij het volk niet meteen als erg lekker bevonden. Door kersen te mengen met Lambiek werd het bier minder zuur en wat fruitigeren. Kersen worden in België krieken genoemd.
Faro is een aangezoete Lambiek. Bij het Lambiek wordt Kandijsuiker toegevoegd. Dit werd voorheen vooral gedronken door vrouwen en kinderen.
Zure bieren zijn geschikt om te combineren met eten. Een aantal voorbeelden:
Een fris zuur bier smaakt goed bij een salade. Een dressing kan ook een zure smaak bevatten door azijn. Dit is dan weer een smaakhakje met bier. Denk aan een Caeser salade of een salade met gerookte zalm
Zuur bier past goed bij kaas. Dan wel meer de zachte kazen. Een dikke romige kaas waar het zuur wat makkelijker doorheen snijd.
Een diner afsluiten met een zuur bier kan ook prima. Denk aan een dessert met fruit.
Citruskleurig mistig bier met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 7%. Citrustonen in de geur en de smaak is ook erg zuur. Een bier dat is ontstaaan door spontane vergisting en bekend staat om zijn zure smaak.
Een Kriek met een zeer rijke en complexe smaak door het gebruik van de intense Schaarbeekse krieken. Er wordt 250 gram Schaarbeekse krieken gebruikt per gebrouwen liter. De combinatie van deze krieken en de lambiek zorgen voor een unieke smaakbeleving.
Citruskleurige Geuze met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 6,5%. Fris zuur van smaak waarbij de Geuze is ontstaan door gebruik van Lambiek van 3 verschillende jaartallen.
Troebel koperkleurig kriek bier 6%. Fruitig door de handgeplukte kersen en een aangenaam zure smaak door de spontane vergisting. Gemaakt van verschillende Lambieken waarbij per liter Lambiek maar lieft 1 kilo kersen wordt toegevoegd.
Bekijk ons volledig assortiment zure bieren via deze link.