1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Alles over Lambiek

Bierista Job - 10 / Jul / 2023

Alles over Lambiek

Lambiek bier is een basis bier voor vele andere Lambiek bieren. Benieuwd naar het verhaal achter Lambiek? Wij leggen het je uit.

Eén van de oudste bieren ter wereld, Lambiek bier. Verfrissend bier voor de zomer of een bier wat je het hele jaar door kunt drinken? 

Wat is Lambiek?

Lambiek wordt gemaakt van de ingrediënten gerstemout, tarwemout, hop en water. De wort die ontstaat tijdens het brouwproces wordt vervolgens buiten open en bloot in een koelschip gelegd. Er start een vergisting door de gist die in de lucht hangt. Dit noemt men spontane vergisting of wilde vergisting. Deze manier van vergisting zorgt voor een fris zure smaak. 

Bij Lambiek wordt ook verouderde hop gebruikt zodat er minder bitterstoffen in het bier terecht komen. In Lambiek is namelijk minder bitter gewenst dan dat er vrij komt bij jonge hop. Zo blijft de nadruk liggen op de fris zure smaak. 

Lambiek bier is het basisbieren van verschillende Lambiekbieren. 

Waar komt Lambiek vandaan?

Lambiek bier wordt gebrouwen in Pajottenland ten Zuid-Westen van Brussel. Het gebied behoort tot Vlaams-Brabant. Over de naam Lambiek zijn twee theorieën. Waarbij 1 theorie fel wordt tegengesproken en de tweede theorie dus een stuk aannemelijker is. 

Theorie 1, Lambiek is een dialect woord voor Lembeek. Een deelgemeente van de plaats Halle. 

Theorie 2, Lambiek is een verbastering van het Franse woord Alambic. Dit is een woord dat veel door jenever- en brandewijnstokers wordt gebruikt. Voor de variant met bier gebruikt men de combinatie Bierre de Alambic.

Soorten Lambiek bier

Geuze

Geuze ontstaat door het steken van verschillende Lambieken. Het is dus een mengeling van jonge en oude Lambieken.

Kriek Lambiek

Kriekenlambiek ontstaat door het mengen van Lambiek met kersen. Het Geuze bier werd bij het volk niet meteen als erg lekker bevonden. Door kersen te mengen met Lambiek werd het bier minder zuur en wat fruitigeren. Kersen worden in België krieken genoemd.

Faro

Faro is een aangezoete Lambiek. Bij het Lambiek wordt Kandijsuiker toegevoegd. Dit werd voorheen vooral gedronken door vrouwen en kinderen. 

Lambiek bier en eten

Zure bieren zijn geschikt om te combineren met eten. Een aantal voorbeelden: 

Lambiek bij een salade

Een fris zuur bier smaakt goed bij een salade. Een dressing kan ook een zure smaak bevatten door azijn. Dit is dan weer een smaakhakje met bier. Denk aan een Caeser salade of een salade met gerookte zalm

Lambiek bij kaas

Zuur bier past goed bij kaas. Dan wel meer de zachte kazen. Een dikke romige kaas waar het zuur wat makkelijker doorheen snijd. 

Lambiek bij dessert

Een diner afsluiten met een zuur bier kan ook prima. Denk aan een dessert met fruit. 

Een greep uit onze Geuze bieren

Oude Geuze 38Cl

Citruskleurig mistig bier met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 7%. Citrustonen in de geur en de smaak is ook erg zuur. Een bier dat is ontstaaan door spontane vergisting en bekend staat om zijn zure smaak.

Brouwerij Boon Oude Schaarbeekse Kriek 37,5cl 6,5%

Een Kriek met een zeer rijke en complexe smaak door het gebruik van de intense Schaarbeekse krieken. Er wordt 250 gram Schaarbeekse krieken gebruikt per gebrouwen liter. De combinatie van deze krieken en de lambiek zorgen voor een unieke smaakbeleving.

Oud Beersel Oude Geuze 37,5cl 6,5%

Citruskleurige Geuze met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 6,5%. Fris zuur van smaak waarbij de Geuze is ontstaan door gebruik van Lambiek van 3 verschillende jaartallen.

3 Fonteinen Oude Kriek 6%

Troebel koperkleurig kriek bier 6%. Fruitig door de handgeplukte kersen en een aangenaam zure smaak door de spontane vergisting. Gemaakt van verschillende Lambieken waarbij per liter Lambiek maar lieft 1 kilo kersen wordt toegevoegd.

Meer zuur bier!

Bekijk ons volledig assortiment zure bieren via deze link. 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »