1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
De enige vrouwelijke brouwer bij  brouwerij Boegbeeld

Job Nijhoff - 14 / Nov / 2018

De enige vrouwelijke brouwer bij brouwerij Boegbeeld

Op bezoek bij Janneke Pieters, de enige vrouwelijke bierbrouwer in Nederland bij Brouwerij Booegbeeld

Ik (Anouk) ben eens een kijkje gaan nemen bij brouwerij Boegbeeld in Den Bosch van Janneke Pieters. Zij is de enige brouw vrouw in Nederland met haar eigen brouwerij!  Dat is wel iets om trots op te zijn. In onze Bossche proeverij en Bosch pakket zitten ook bieren van brouwerij Boegbeeld.

Naam brouwerij : Brouwerij Boegbeeld
Naam eigenaar : Janneke Pieters

Wanneer ben je begonnen met brouwen? En waarom?

""Ik moet beginnen bij mijn hoofdsponsor, Martijn, mijn man. Hij heeft van vader op zoon geleerd om speciaalbieren te waarderen en nieuwe biertjes te ontdekken. Zij zijn altijd bezig met nieuwe bieren te proeven en ontdekken en dit deden ze al voordat de echte speciaalbier hype er was. Hij heeft me een keer meegenomen naar een speciaalbier café in Maastricht. Die speciaalbieren vond ik heel erg lekker. Toen kwam ik er achter dat er op school een brouwlokaal was.""

""Ik dacht, Hey, dat is het volgende project wat ik kan gaan doen: bierbrouwen! Uiteindelijk ging mijn afstudeerproject ook over bier. Toen ik net was afgestudeerd zochten ze een brouwer op de Tramkade en dacht ik daar kan ik wel eens over gaan brainstormen. En sindsdien is het brouwen voor mij begonnen.""

Wat is je eerste bier die je hebt gebrouwen ?

Siberië en Sjekladebol

Op welk bier dat je hebt gebrouwen ben je het meeste trots ?

""Kutbier!  Maar nu ben ik toch ook wel trots op mijn nieuwste bier genaamd ''Wanne klets''.Ik proefde het bier en ik dacht: wooow dit is chill. Ik liet hem aan een van mijn brouwers proeven en die zei ook meteen: Woow dit is een topper!""

""Niemand doet zo iets, ik toon er veel lef mee. En ik heb er veel lol mee. Dit bier heeft alles wat grappig is.  Op het etiket van Wanne klets staat mijn broertje Sjoerd afgebeeld, Sjoerd staat op zaterdag mee in de winkel om mijn bier te verkopen (en een hoop lulkoeken).""

Ten opzichte van Wanne Klets is het zo lastig (/kut) om Kutbier te brouwen. Die pruimen kom je echt overal tegen. Het is wel een lekker bier maar echt kut om te brouwen. Als je kijkt naar Wanne klets dat is echt een zo veel chiller recept.

In de tussentijd

Ondertussen komt er iemand kijken in de brouwerij waarna Janneke meteen roept: ""Hallo! Heeft u koffie broodjes?""
Ze voelt zich soms een beetje bekeken als een aapje en heeft daarom op de deur van haar brouwerij een blaadje gehangen met: ""Niet voeren!  (alleen koffiebroodjes)."" Dus als iemand een wit voetje wil halen bij Janneke, ga vooral langs met een heerlijk koffiebroodje! ((Warme) Worstenbroodjes mogen ook)

Wat is het verhaal achter de brouwerij?

Nu zit bovenin een mooie antiek winkel op de Uilenburg. Maar ik zou in eerste instantie aan de Tramkade gaan brouwen. Daar heb je een klein rood-wit gebouwtje, het oude brandweerhuisje, daar zou ik eigenlijk komen te zitten. Veel te klein, maar een mooi uitgangspunt voor de brainstorm waar de naam ""Brouwerij Boegbeeld"" vandaan is gekomen. Verder is de rode draad in mijn bedrijf: Bosschenaren hebben een grote bek en een klein hartje. Wat staat voor: stoer, humor en plezier.

Wat wil je in de toekomst nog realiseren met de brouwerij?

""Ik wil meedoen met Expeditie Robinson als bekende Nederlander. Ik wil dat mijn kutbier net zo bekend wordt als Mannenliefde van Oedipus en net zoveel verkocht gaat worden.""

Zou je ooit naar een grotere brouwerij willen?

Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Ik bedoel ik zie de investeringen en als ik nu kijk wat ik hier kan doen met een ""kleine"" investering voor wat ik hier heb staan. Ja voor mij is dit best groot, maar als je kijkt naar wat een grote brouwerij kost. Ik wacht wel even tot er een paar omvallen, er schieten nu nog brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Dat zal binnenkort wel weer afnemen.

Hoe ziet een normale werkweek er uit?

""Die heb ik niet. Ik werk ook niet, ik doe alleen maar wat ik leuk vind. Bottelen en etiketteren vind ik niet leuk dus dat besteed ik uit. Wel brouw ik 2 keer per week en ben ik een dag in de week aan het bezorgen.""

Zou je al een tipje van de sluier kunnen geven over het volgende biertje wat komen gaat?

""Vooruit, misschien heb je het al een beetje kunnen zien op instagram. Maar ik ga een bier combineren met brouwerij Vet & Lazy.  Wij gaan ons kutbier combineren met het bier ''je moeder'' van Vet & Lazy. Over de naam zijn we nog aan het brainstormen.

Wat doe je graag in je vrije tijd buiten de brouwerij om?

""Zwemmen, ik probeer 3 keer in de week te zwemmen, baantjes trekken doe ik dan.
Op maandag ochtend moet ik altijd gaan van mezelf, anders is mijn week niet goed gestart.
En misschien een beetje een gekke hobby maar ik ben een zaden verzamelaar. Ik heb nogal groene vingers en vind het ook leuk om daar mee bezig te zijn. Als ik een mooie plant zie onthoud ik waar die staat tot het zadenseizoen daar is. Ik heb nu 8 kleine afrikaanse plantjes! Ik vind ambachten heel erg mooi, uiteindelijk wil ik een ambachtsvrouw worden, die meerdere ambachten zal uitoefenen""

Wat is buiten de brouwerij om jouw favoriete plaats in Den Bosch?

""De Bossche broek, daar kan ik lekker buiten zijn. En ik kom daar ook op momenten dat er verder niemand is.  Ook houd ik van hoge plekken, maar die heb je hier zo niet echt in Den Bosch? Eerst was ik er een beetje bang voor maar sinds Martijn mij ten huwelijk heeft gevraagd op hoogte, vind ik hoogte erg tof!""

Hellobier en brouwerij Boegbeeld

De bieren van brouwerij Boegbeeld zijn nog niet verzonden in een proefbox of bierabonnement. Wel hebben we voor de liefhebbers van Bossche bieren de speciaalbieren Kutbier en Houdoe & Bedankt toegevoegd in het Bosch pakket. Hierin zitten de bieren van brouwerij Boegbeeld samen met de andere Bossche brouwerijen 't Kolleke, Markies en D’n Draok. Behalve een Bosch pakket is er ook een Bossche proeverij samengesteld. Ook hier samen met de eerder genoemde Bossche brouwerijen. We leveren de speciaalbieren koud op locatie met proefglazen en proefformulieren.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »