1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Interview Jan van Kollenburg van brouwerij 't Kolleke

Job Nijhoff - 12 / Nov / 2018

Interview Jan van Kollenburg van brouwerij 't Kolleke

Een paar vragen aan Jan van Kollenburg van brouwerij 't Kolleke uit Den Bosch

Zelf komen wij uit het o zo mooie Den Bosch, wij bieden een Bosch pakket aan en ook een Bossche proeverij. Maar wie zitten er nu achter deze Bossche brouwerijen en wat is hun verhaal? Daar waren wij ook benieuwd naar. Daarom ging ik (Anouk) eens op pad om wat vragen te stellen aan onze Bossche brouwers. Zo ben ik als eerste langs gegaan bij brouwerij ’t Kolleke van Jan van Kollenburg Naam brouwerij : ‘t Kolleke Naam eigenaar :  Jan van Kollenburg

Hoe kwam je erbij om bier te gaan brouwen? En in welk jaar ben je begonnen met brouwen?

Café Bar le Duc is opgezet door mijn vader Jan en moeder Mieke in 1975. Destijds waren we een café waar veel dienstplichtige soldaten kwamen. Zij kwamen van heinde en ver en mijn vader wilde ze graag een thuisgevoel geven. Daarom besloot hij de bieren in huis te halen van de landen en streken waar de soldaten vandaan kwamen. Op deze manier kregen we ene zeer uiteenlopende diversiteit en daar zijn we nooit mee van af geweken.
In de loop der jaren werd de wens naar nog meer speciaalbieren groter en zijn we zelf gaan brouwen. Dit is in 1999 geweest. In het kadaster werd een recept gevonden en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Het eerste Kolleke bier is geboren op 9-9-1999.

Wat is het eerste bier die je hebt gebrouwen ?

Het eerste bier hebben we Kolleke Oude Jan genoemd. Dit is dus volgens recept van het kadaster en het is een donker bier. Een bier dat precies past bij mijn vader en vandaar ook de naam.

Op welk gebrouwen bier ben je het meeste trots ?

Jheronimus in het Bossche Broek. Na jaren van uitbreiding in de brouwerij met onze eigen bieren stonden we aan het begin van de het Jheronimus Bosch jaar. In dit jaar wilden we graag uitpakken met iets unieks en onze naam nog meer naar buiten brengen. Dit resulteerde in het Jheronimus bier dat we in eerste instantie speciaal voor dit jaar hebben gebrouwen. Het bier (goudblond met een hint van honing) werd enorm goed opgepakt door zowel de heren als de dames en sindsdien is dit bier een vast recept in ons assortiment. Buiten dit bier is het Kolleke tripel ook iets waar ik enorm trots op ben. Het zit kwalitatief gewoon goed in elkaar en de smaak is een van mijn persoonlijke favorieten.

Wat is het verhaal achter de brouwerij?

In 1999 hadden we eigenlijk nog niet genoeg ruimte om veel te brouwen. Onze keuken werd eens in de zoveel tijd. Stadsbrouwerij 't Kolleke omgebouwd als brouwhuis en dan brouwde mijn vader op één dag zoveel mogelijk bier. De Oude én Jonge Jan en later de Ome Jan en de Tripel stammen nog uit deze tijd. Weinig ruimte en helaas weinig capaciteit maar voor ons café op de tap net genoeg.
Ruimte in de Bossche binnenstad is schaars maar daar kwam in 2006 verandering in toen onze buurman aan de Kruisstraat aangaf te gaan verhuizen. Ineens werd een grote droom werkelijkheid en werd er een prachtige brouwinstallatie neergezet waar eens een kapsalon had gezeten. Met meer ruimte en meer capaciteit hadden we ineens ook de mogelijkheid om ons bier te gaan verkopen aan derden en niet alleen voor onszelf. De wensen stapelden zich op en op dit moment hebben we 5 vaste bieren in het assortiment en 2 extra bieren per seizoen. Komt er dus eigenlijk op neer dat we alweer uit onze voegen beginnen te springen....

Wat denk je dat er gaat veranderen in de speciaal bierwereld ?

Er is op dit moment een flinke hype bezig met craft brouwerijen. Het zijn er veel. Te veel wel misschien. Ik denk dat er dadelijk nog wel wat brouwerijen af gaan vallen. Het speciaalbier blijft zich namelijk wel ontwikkelen maar ik denk voornamelijk in de kwaliteit en ik ben van mening dat veel brouwerijen daar niet in mee kunnen. Dit is misschien jammer maar wel beter denk ik.
Buiten dat blijft de ontwikkeling ook wel trendgevoelig zoals je nu veel ziet met het brouwen op eikenhout bijvoorbeeld. Ook denk ik dat de alcoholvrije- en alcoholarme bieren een stukje trend zullen overnemen.
De flinke hype in de speciaalbier cultuur is op dit moment dus flink aan het opbouwen. Dat kan ook een nadeel zijn want de grote spelers nemen dit uiterst serieus. Overnames van kleine brouwerijen en speciaalbierleveranciers zijn nu al aan de orde van de dag. Dit kan een kwalitatieve verbetering zijn maar de charme gaat er zo wel een beetje af.

Wij vinden de schatkist een erg leuk initiatief, hoe kwam je op dat idee?

De schatkist is een idee dat ik kreeg omdat er een hoop bieren ""buiten de kaart"" vielen. Bieren die ooit impulsief gekocht werden of die overbleven van de kaart van het vorig seizoen. Op deze manier worden die bieren niet vergeten maar krijgen zij een speciaal plekje. Laats heb ik van ons vakantie adres in Frankrijk nog wat leuke bieren meegenomen die je hier in het schap niet ziet staan. Dat is juist zo leuk. Het maakt de diversiteit van ons aanbod nog groter.

Wat zou je nog graag willen realiseren met de brouwerij?

Ons assortiment is op dit moment groot genoeg en eerlijk gezegd kunnen we op dit moment ook niet veel uitbreiden omdat we daar gewoonweg de ruimte en capaciteit niet voor hebben. Om deze ruimte te vergroten zijn we aan het onderzoeken of we het bottelen op een andere locatie kunnen doen.
Op dit moment hebben we dus een flinke diversiteit in smaken en die zijn we ook gaan verwerken in delicatessen. We hebben nu al een eigen bierbrood, bierkaas, bierbitterballen en bierpaté. Wie weet wat daar nog bij gaat komen...
 

Wist je dat wij ons crowdfundingfilmpje in de brouwerij van 't Kolleke mochten opnemen?

https://www.youtube.com/watch?v=IYTNDyq-n68
 
Hoe ziet een werkweek eruit in de brouwerij.
Op maandag wordt alles flink schoongemaakt.
Op dinsdag is het bottledag en wordt er een tank leeg gemaakt om op fles en fust te vullen.
Op woensdag wordt er een nieuwe brouwsel gemaakt door onze Brouwmeester Pieter van Meel.
Op donderdag en vrijdag wordt weer alles schoongemaakt.
Op bijna alle dagen worden er biertours gegeven en flessen geplakt en natuurlijk is onze winkel ook dagelijks geopend.

Wat doe je graag in je vrije tijd buiten de brouwerij en het café om?

Mijn grootste hobby is het varen met mijn boot. Vaak weinig tijd voor want er moet ook veel gesport worden en dat doe ik dan ook graag. Basketbal doe ik al bijna mijn hele leven en sinds een jaar of 5 ben ik ook een groot liefhebber geworden van hardlopen.
Ben ook niet vies van vakantie vieren en eens in de zoveel tijd uitgebreid uit eten te gaan ;-)

Wat is buiten de brouwerij en de kroeg om jouw favoriete plek in Den Bosch?

In alle drukte met een café en eigen brouwerij zoek ik het zelf toch ook graag wat rustiger op. Hardlopen doe ik dus graag in het Bossche Broek en als ik weinig tijd heb en mijn hoofd even leeg wil maken lopen ik even een blokje om in de Uilenburg. In straat de hoek om je bent in een hele andere wereld. Genieten.

Hellobier en brouwerij 't Kolleke

De IPA en Jheronimus van brouwerij 't Kolleke zijn al een keer verzonden in een proefbox of bierabonnement. Daarnaast hebben we voor de liefhebbers van Bossche bieren ook een Bosch pakket samengesteld. Hierin zitten de bieren van 't Kolleke samen met de andere Bossche brouwerijen Boegbeeld, Markies en D'n Draok. Behalve een Bosch pakket is er ook een Bossche proeverij samengesteld. Ook hier samen met de eerder genoemde Bossche brouwerijen. We leveren de speciaalbieren koud op locatie met proefglazen en proefformulieren.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »