1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat houdt de brouwstijl barrel aged in?

Job Nijhoff - 13 / Apr / 2022

Wat houdt de brouwstijl barrel aged in?

Brouwers van tegenwoordig gaan steeds vaker experimenteren met bijzondere brouwstijlen.  Er komen daardoor ook steeds nieuwere brouwstijlen bij waaronder de stijl barrel aged. Maar wat houdt deze brouwstijl nou precies in?

Wat zijn barrel aged bieren?

Barrel aged bieren zijn bieren die op een houten vat zijn gerijpt. Denk hierbij aan whiskyvaten, rumvaten, portvaten en zo af en toe ook op wijnvaten. Het kan allemaal. Deze bijzondere brouwstijl is zeer geliefd en zeer populair. De bieren zijn vaak wat donkerder van kleur en hoger in z’n alcoholpercentage. De smaken van een barrel aged bier komen wat meer tot z’n recht wanneer je het bier langer bewaard. Smaken die je vaak tegen komt bij een barrel aged bier zijn; vanille, hout, honing, port en roodfruit. 

Bekijk het aanbod Barrel Aged bieren

De rijping per vat

Elk vat geeft weer een andere smaak aan het bier.  De zwaar alcoholische, met name de donkere bieren rijpen heel goed op eikenhouten vaten. Het type vat dat bijvoorbeeld een oud port,wijn,whisky of cognac vat is geweest, geeft iets mee van de smaak van de drank aan het bier. Ook geeft het houtvat zelf zijn smaken mee aan het bier, denk hierbij aan de vanille en zoethouttonen. Het is van belang dat een bier minimaal een half jaar op een vat heeft gerijpt wil de smaak van het vat terugkomen in het bier. Het is niet altijd makkelijk om aan deze houtvaten te komen. Hierdoor zijn er ook brouwers die tijdens de lagering houtsnippers toevoegen om zo toch die houtsmaak aan het bier mee te geven. Daarnaast kunnen gebruikte vaten ook nog bepaalde gisten bevatten die ervoor zorgen dat ‘’wilde vergisting’’ ontstaat in het vat. Hierdoor kan het bier veranderen van smaak. Dit is een leuk experiment, al is het natuurlijk wel een verrassing wat het eind resultaat zal zijn.

De prijs

Doordat het vat maar een paar keer gebruikt kan worden en het bier langer moet rijpen ligt de prijs van een barrel aged bier hierdoor ook wat hoger. Maar dat mag de pret niet drukken, ze zijn namelijk heerlijk!

Dorst gekregen?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »