1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat is Cold IPA?

Bierista Job - 20 / Feb / 2023

Wat is Cold IPA?

Binnen de bierstijl IPA zijn er tal van varianten wat ervoor zorgt dat er meestal wel een IPA is die jij lust. Session en Imperail IPA zijn al bekende termen. Double, Tripel en zelfs Quadruple IPA, vaak ook nog in afkortingen zoals DIPA, TIPA en QIPA zijn ook niet onbekend. Maar Cold IPA is minder bekend en bestaat inmiddels al wel enkele jaren.

Hoe ontstaat Cold IPA? 

De term Cold IPA geeft aan dat het een IPA is dat is ontstaan door ondergisting. Om bier te maken zijn er 3 varianten vergisting. Onder- en bovengistend en spontaan vergistend. Grootste gedeelte van de IPA's zijn bovengistende IPA's. Maar de Cold IPA is dus een ondergistend IPA. 

Wat is het verschil tussen een ondergistende en bovengistende IPA? 

Vergisting is erg bepalend voor het eindproduct bier. Veel bierstijlen zijn bovengistend omdat vroeger weinig controle was over de temperatuur. Er waren geen koelkasten of andere koelmiddelen. Spontane vergisting zorgt voor een zuurtje. Bovengisting maakt veel meer bijsmaken aan dan ondergisting. Ondergisting is dus veel strakker en frisse van smaak. 

Ondergisting en hop

Doordat ondergisting zorgt voor minder bijsmaken komt het hop veel sneller tot zijn recht. In verhouding is er misschien wel minder hop nodig bij ondergisting dan bij bovengisting omdat er dus minder bijsmaken zijn. 

Cold IPA en andere termen binnen IPA

De term cold kun je los zien van andere termen binnen de IPA. Het kan dus voorkomen dat je een Cold DIPA drinkt of een Cold Session IPA. Hoe dan ook een mooie variant binnen de India Pale Ale's.

Zin in een IPA gekregen? 

Heb jij na het lezen van deze blog zin in een IPA gekregen? Bekijk dan ons assortiment IPA's in onze webshop

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »