1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel 7 dagen per week geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat is het verhaal achter de Tripel bieren?

Job Nijhoff - 22 / Aug / 2018

Wat is het verhaal achter de Tripel bieren?

Wat is het verhaal achter de tripel bieren?

Kijk maar eens rond waar je een speciaalbiertje gaat drinken, gegarandeerd dat je een aantal tripels op tafel ziet staan. Tegenwoordig zijn er ook vele soorten tripels en de keuze is reuze! Een eeuwenoude bierstijl die bekend is van de abdijbieren. Maar wat is het verhaal achter de tripel?

Bekijk het assortiment Tripels

Wat is een tripel biertje nou precies ?

Behalve dat je weet of je tripel lekker vindt of niet is het bier ook te beoordelen op een aantal kenmerken waardoor het bier in de categorie tripel valt. 

Kenmerken van een tripel

Speciaalbieren worden onder andere beoordeeld op:

  • kleur wat op het etiket wordt aangegeven met EBC in getallen,
  • bitterheid  wat wordt aangegeven met EBU in getallen,
  • Helderheid: helder/tweeschijn/mistig/troebel
  • of het onder- of bovengistend is en
  • natuurlijk het alcoholgehalte in percentages.

Een tripel is een bovengistend bier met een hergisting op de fles. Het bier heeft een wat hoger alcoholpercentage, dat zal liggen tussen de 7 tot 10 procent. Dit komt doordat er meer suiker aan het bier wordt toegevoegd. De kleur van een tripel varieert tussen blond en amberkleurig. Uitgedrukt in European Brewery Convention (EBC), ligt de kleur tussen de getallen 10 en 25. De bitterheid uitgedruk in European Bitter Unit (EBU) ligt tussen 15 en 40.  De helderheid van het bier valt tussen tweeschijn en helder in. Wat ook kenmerkend voor een tripel is dat het bier vaak een hoger koolzuurgehalte heeft dan we normaal gewend zijn. De smaak van een tripel is veelzijdig. Het is een bier met body. Daarnaast heeft het meestal een wat sterkere moutige smaak, ook wat hoppig, met een licht zoetje. Tegenwoordig voegen de brouwers weleens verschillende kruiden, sinaasappelschillen of speciale aroma hopsoorten toe. Door deze technieken komen er vele verschillende tripels op de markt.

Lees hier meer over de kenmerken van Tripel

Waar komt de naam Tripel vandaan ?

De tripel vindt zijn herkomst in de Belgische abdijtraditie. De naam Tripel werd als eerste gebruikt door de Trappistenbrouwerij in Wesmalle in 1935. De brouwerij wilde met de naam Tripel verwijzen naar de hogere moutstorting dan voor dubbel en enkel. Omdat dit bier als warme broodjes over de toonbank ging werd het bier al snel gekopieerd door andere brouwers. Tripel werd zo populair dat het woord zelfs in de Verenigde Staten terecht kwam waar het nu nog steeds  gebruikt wordt. 

Zin in een tripel?

Ook wij hebben voor jullie 8 heerlijke tripels uitgekozen. De tripels zijn afkomstig van 8 verschillende brouwerijen uit Nederland. Ben je benieuwd welke dat zijn?"

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »