1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat is het verschil tussen trappistenbier en abdijbier?

Job Nijhoff - 30 / Mar / 2022

Wat is het verschil tussen trappistenbier en abdijbier?

Als bierdrinker zul je qua smaak misschien weinig merken of je nu een trappistenbier of een abdijbier drinkt. Vaak worden beide bieren uit een kelk gedronken en kennen zowel de trappistenbieren als de abdijbieren de bierstijlen, blond, dubbel en tripel. Er zijn echter wel regels wanneer een bier een trappistenbier mag heten en wanneer een bier een abdijbier heet. Een trappistenbier is wel een abdijbier, maar een abdijbier is niet per se een trappistenbier. En dat heeft met het volgende te maken:

Wat is een Trappistenbier?

Om tot de trappistenbieren te behoren zijn er dus enkele voorwaarden waaraan een abdij moet voldoen.

  • De bieren moeten in of nabij een abdij worden gebrouwen onder toeziend oog van monniken. Deze monniken behoren tot de orde van Cisterciënzer der Stricte Observantie en leven volgens de regel van Benadictus waarbij bidden en werken (Ora et Labora) centraal staat.
  • De abdij dient non-profit te zijn. Van de opbrengsten uit de abdij mogen de monniken zichzelf voorzien van eten en drinken en onderhouden zij de abdij. Alles wat overblijft wordt geschonken aan sociale werken en goede doelen.

Logo voor trappistenbier

Voldoet een abdij aan de voorwaarden dan betekent dat nog niet dat het meteen een trappistenbier is. Er is namelijk goedkeuring nodig van de Internationale Vereniging Trappist. Zodra je de goedkeuring is toegewezen mag een abdij de producten voorzien van het logo authentic trappist.

Wat is een Abdijbier?

Een abdij is een klooster dat onder leiding staat van een abt of abdis. Bieren die abdijbieren worden genoemd dragen vaak de naam van de abdij maar worden niet altijd binnen de muren of door de directe medewerkers van de abdij gebrouwen. Veel kloosters zijn in tijden van de oorlog hun brouwerij verloren en hebben ze daarna niet meer opgebouwd. De recepten zijn er nog wel en vaak worden deze recepten met goedkeuring van de abdij elders gebrouwen. Hiervoor worden contracten afgesloten als een brouwerij aan bepaalde voorwaarden voldoet.

  • De brouwer is lid van de unie van Belgische brouwerijen
  • Het bier wordt gebrouwen in een niet-trappistenbrouwerij, de abdij zelf of met licentie bij een huurbrouwerij
  • De abdij heeft inspraak op reclamecampagnes en verkoop van de bieren
  • De brouwerij betaalt Royalty's aan de abdij
  • De historie van het bier verwijst naar de herkomst uit een abdij. Het bier is dus ooit eerder gebrouwen in de abdij

Logo voor abdijbieren

Omdat de regels voor een abdijbier veel soepeler zijn kan, theoretisch, iedereen zijn bier abdijbier noemen. Echter is er ook een keurmerk voor Abdijbieren in het leven geroepen door de Unie van Belgische Brouwerijen. Dit keurmerk krijg je als men voldoet aan de opgestelde voorwaarden.  

Onze ervaring bij Westmalle

Met Stibon (Stichting bieropleiding Nederland) mochten we een bezoekje brengen aan Westmalle. Hierover hebben we een blog geschreven hoe het eraan toe gaat in een Trappistenbrouwerij. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »