
Job Nijhoff - 16 / Feb / 2020
Job Nijhoff - 16 / Feb / 2020
Een veel gemaakte fout onder bierdrinkers is denken dat witbier en weizen allebei verwijst naar wit. Maar dat is dus helemaal niet zo. Daarnaast is de land van herkomst ook een verschil. Maar hieronder ook lees je ook het verschil in ingrediënten van de twee verschillende speciaalbieren. Kortom, wat is het verschil tussen witbier en weizen?
Bij witbier wordt er gebrouwen met ongemoute tarwe. In de bierstijl witbier mogen ook extra ingrediënten toegevoegd worden waardoor vaak citrusschil en kruiden als koriander gebruikt worden. Witbier is troebel omdat het een ongefilterd bier is. Het heeft een frisse kruidige smaak met een fijn romige schuimkraag.
Witbier vindt zijn oorsprong in België
Weizen is letterlijk vertaald: tarwe. Een weizen moet dan ook minimaal voor 50% tarwemout bestaan. Een weizen is eveneens een ongefilterd bier en heeft een lichtzurige smaak met fruitige aroma's en een stevige schuimkraag.
De weizen vindt zijn oorsprong in Duitsland. Daarnaast is een weizen gebrouwen volgens het eeuwenoude Rheinheitsgebod. Waarbij het alleen is toegestaan om tarwe, hop en water te gebruiken.