1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Speciaalbier en Noord-Brabant

Job Nijhoff - 31 / Oct / 2022

Speciaalbier en Noord-Brabant

Noord-Brabant huisvest de meeste brouwerijen van Nederland. Zo'n 20% van de Nederlandse brouwerijen. In deze blog een overzicht van de bierevenementen in Brabant en meer over de historie van Noord-Brabant en speciaalbier.

Hoeveel brouwerijen zijn er in Noord-Brabant?

Noord-Brabant telt de meeste brouwerijen van alle provincies. De cijfers schommelen natuurlijk wel maar circa 20% van alle Nederlandse brouwerijen zijn gevestigd in Noord-Brabant. Dat zijn zo'n 170 tot 210 brouwerijen. De grootte van de brouwerijen varieert van de bekendste zoals Bavaria, La Trappe, Frontaal en Budel tot de kleinere lokale brouwerijen zoals Stadsbrouwerij Eindhoven, Muifel brouwerij, brouwerij D'n Draok en brouwerij Eeuwig Zonde.

Er zijn teveel Brabantse brouwerijen om op te sommen. Maar we sommen er wel een aantal op in een van onze blogs. 

5 Brabantse brouwerijen deel 1 

5 Brabantse brouwerijen deel 2 

Zijn er typisch Brabantse bierstijlen?

Kort antwoord, nee. Veel bieren zijn gebaseerd op de Belgische stijlen zoals blond, dubbel, tripel en quadrupel. Daarnaast is IPA ook onder de Brabantse brouwerijen een populaire bierstijl. 

 

Welke bierevenementen zijn er in Noord-Brabant?

Bierevenementen worden in veelvuldigheid georganiseerd. Sfeervolle bierfestivals met muziek en natuurlijk speciaalbier. Ook hiervoor geldt dat het er teveel zijn om allemaal op te noemen. Daarom sommen we een paar bierfestivals uit de grote steden op. En een aantal met een bijzondere twist. 

Den Bosch

In Den Bosch wordt toch wel een van de oudste bierfestivals georganiseerd. Het Nederlands speciaalbierfestival strijkt ieder jaar neer op de Parade in Den Bosch. 

Eindhoven

In Eindhoven is het bierfestival Bier en Big een van de bekendere bierfestivals. Van dit festival is zowel een zomer- als een wintervariant. 

Tilburg

In Tilburg wordt onder andere het Mout Bierfestival georganiseerd op het Spoorpark. Mout Bierfestival bezoekt het hele jaar door meerdere steden om bierliefhebbers de lekkerste speciaalbieren te laten proeven. 

Breda

In de stad Breda wordt ieder jaar Brewda georganiseerd. Met brouwerij Frontaal als host weet je dat het een bierfestival wordt met veel (inter)nationale brouwerijen.

Overige bierfestivals in Noord-Brabant

Een ander bijzonder bierfestival in Brabant is het Brabants Barrel Aged festival. Brouwerij 't Meuleneind uit Hoeven is hiervan de organisator en het festival is inmiddels al 3 keer georganiseerd. 

Brabants bier bestellen

Bij Hellobier kun je natuurlijk Brabants bier bestellen. We hebben verschillende Brabantse bierpakketten.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »