1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Waarom we vaker Nederlands bier moeten drinken

Job Nijhoff - 09 / May / 2023

Waarom we vaker Nederlands bier moeten drinken

Week van Nederland bier 2023 is van 11 tot en met 14 mei. Een periode waarin Nederlands speciaalbier in het zonnetje wordt gezet. Maar eigenlijk mogen we het hele jaar door wel meer Nederlands bier drinken.

Nederlands speciaalbier verdient het om niet alleen in Week van Het Nederlands bier in het zonnetje gezet te worden maar eigenlijk gewoon het hele jaar door. De Nederlandse fijnproever heeft soms voorkeur voor buitenlands bier en laat de Nederlandse bieren staan. Hieronder een opsomming waarom de Nederlandse bierproever vaker een Nederlands bier moet proeven.

Men laat zich teveel leiden door ratings

De bierapp Untappd kunnen we niet meer wegdenken. En bijvoorbeeld op het Nederlands platform Bierista kunnen we ook de reviews achter laten. Maar daar is wel een opmerking over te maken. Met name de rating op Untappd, waarop internationaal ratings worden vermeld. Een Amerikaans Double IPA scoort al snel boven de 4 van de 5 sterren. Een Nederlandse Double IPA scoort aanzienlijk minder waarbij er een aantal brouwerijen wel hoog scoren zoals Moersleutel, Folingebrew en Floem.

Maar wat blijkt uit de data van Untappd zelf? Gemiddeld geven Amerikanen 0,75 punt meer aan een bier dan een Nederlandse fijnproever. Nederland is nummer 2 van de wereld wat betreft aantal checkins in een jaar tijd op Untappd. Maar dus wel kritischer. Met dit in het achterhoofd kun je dus makkelijk een Nederlands bier de kans geven om je te laten verrassen. 

Een hogere prijs moet wel lekkerder zijn

Binnen bierstijlen is er ook aardig wat prijsverschil. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Land van herkomst, grootte van de batch en gebruik van specifieke ingrediënten. Men denkt toch vaker dat een duurder bier lekkerder is dan een goedkoop bier. Niks is minder waar. Er zijn wel degelijk goedkope "lekkere" bieren. 

Te kritisch op minder complexe bieren

Het moet tegenwoordig als maar gekker. We hebben het liefst een Barrel Aged stout op Bourbon vaten met toevoeging van cacao, cocos, tonkabonen en vanille. Een "simpele" saison of blond bier valt niet in het smakenprofiel. Maar er zijn toch wel momenten waarop we wel kunnen genieten van zo'n "simpel" bier? Of zouden we daar in het algemeen de kennis niet voor hebben? Een zuur bier scoort nooit zo goed als een Imperial Stout. Nu geven we wel toe dat een Imperial Stout vaak meer body heeft maar een zuur bier kan brouwtechnisch zeker zo goed zien. Wij krijgen wekelijks de nieuwste bieren binnen uit binnen- en buitenland. Waarbij de gekste grenzen worden opgezocht. Maar we raden ook zeker de saisons, blondbieren, tripels en quadrupels aan. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »